«Από την Επανάσταση ως σήμερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού παραμένουν αναλλοίωτα: Αντοχή στα δεινά. Αλληλεγγύη. Συνεργασία. Ανάγκη για εσωτερική σταθερότητα. Επιδίωξη ισχυρών συμμαχιών με τις άλλες χώρες. Αξίες διαχρονικές, που ακούγονται αυτονόητες, όμως, στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και, σε μικρότερο βαθμό, στην πανδημική, έδειξαν πόσο εύθραυστες είναι», τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Weatherhead Center for International Affairs του Χάρβαρντ για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Ακραίες και ανορθολογικές δυνάμεις, αυταρχικά καθεστώτα και η κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας, απειλούν τη Δημοκρατία. Ο ρόλος του πολίτη χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί».

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις φιλοσοφία και τις δράσεις του επετειακού έτους και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγόριθμους, που αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Το Ινστιτούτο, έχει επίσης ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα του RRF, και η επιδίωξη είναι να φέρει τη χώρα μας στην πρωτοπορία ενός από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιστημονικούς τομείς» υπογράμμισε.

«Το όραμά μας, ως Επιτροπή, είναι να εμπεδωθεί η νέα κουλτούρα που διαμορφώθηκε μέσα στο επετειακό έτος. Να ολοκληρωθούν οι αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το χρονικό όριο της 31ης Δεκεμβρίου 2021, και να διατηρηθεί η άυλη κληρονομιά της επετείου: Η υπενθύμιση της εφευρετικότητας, της προσαρμοστικότητας, της αντοχής στις δυσκολίες, που έδειξε ιστορικά ο ελληνικός λαός. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συνεργασίες και συνέργειες προκειμένου να στοιχηθούν οι παραγωγικές και καινοτόμες δυνάμεις της χώρας πίσω από τον κοινό στόχο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η ανάδειξη των δυνατοτήτων της ταλαντούχας νέας γενιάς μας. Μια καινούργια πατριδογνωσία και η αίσθηση του «ανήκειν» σε ένα μέλλον που μπορούμε να το διαμορφώσουμε όλοι μαζί. Εμείς, οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας», κατέληξε η κυρία Αγγελοπούλου.

Η Διευθύντρια του Weatherhead Center for International Affairs του Χάρβαρντ , Melani Cammett, χαρακτήρισε την Ελληνική Επανάσταση «γεγονός παγκόσμιας σημασίας, σύμβολο ελευθερίας και Δημοκρατίας, που ακολούθησε την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση».

Ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Χάρβαρντ, μίλησε για τη διεθνή διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης και τους φιλέλληνες του φημισμένου πανεπιστημίου.

Χαιρετισμούς εκφώνησαν και οι γενικοί πρόξενοι: της Γαλλίας Arnaud Mentré, της Μεγάλης Βρετανίας Peter Abbott, της Αϊτής Hans Charles, της Πορτογαλίας João Pedro de Vasconcelos Fins do Lago και της Ελλάδας Στράτος Ευθυμίου.