Έξω έχουν πέσει οι εισπρακτικοί στόχοι για έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα πρέπει, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, τα έσοδα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων να φθάσουν τα 5,3 δις ευρώ για να μην δημιουργηθεί νέα τρύπα στον προϋπολογισμό.
Σε σχέση με πέρυσι η υστέρηση εσόδων ανήλθε στα 220 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο και αν λάβει κανείς υπόψη ότι στη συνέχεια μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η υστέρηση αυτή να διευρύνθηκε. Ειδικότερα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, πέρυσι, είχαν εισπραχθεί 1,295 δισ. ευρώ από το παλαιό χρέος και εφέτος οι αντίστοιχες εισπράξεις έχουν πέσει στα 1,165 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την είσπραξη των «φρέσκων» χρεών αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την αρχή του έτους τα έσοδα φθάνουν τα 474 εκατ. ευρώ για το 2019 ενώ τα αντίστοιχα έσοδα πέρυσι ήταν 566 εκατ. ευρώ.
Αλλά και έναντι του φετινού στόχου η απόκλιση στο τρίμηνο φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι η ρύθμιση χρεών σε έως και 120 δόσεις θα αύξανε κατά πολύ τα έσοδα.
Όμως μέχρι τώρα περίπου 130.000 οφειλέτες έχουν οριστικοποιήσει την ένταξη στη ρύθμιση και πληρώνοντας εμπρόθεσμα την πρώτη δόση έχουν καταβάλει 70 με 80 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σημαντικός αριθμός εξ αυτών πλήρωσε εφάπαξ για να εκμεταλλευτεί και τη διαγραφή των προσαυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν και να βουλώνουν δημοσιονομικές τρύπες και τους επόμενους μήνες.
Η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι ο βασικός λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές .Οι Θεσμοί βλέπουν αρνητική απόκλιση της τάξεως του 0,2%-0,4% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση θετική επίδραση 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 0,2% για του χρόνου.
Το αν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εξαρτάται από το αν θα εισπραχθούν ή όχι τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς η ΑΔΑΕ έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει μέσα στο 2019 περί τα 2,9 δισ. ευρώ από το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος , αλλά και το 27% των νέων οφειλών σχηματίζονται μέσα στο 2019.