Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται στην ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Η ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας να επιλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλεί εκνευρισμό ο οποίος οδηγεί τους Ρώσους αξιωματούχους σε γκάφες.

Τι τους ενόχλησε; Η αναφορά Κασιμάτη – αφότου είχε καταδικάσει τη βεβήλωση του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα- ότι οι Σοβιετικοί δεν μας «απελευθέρωσαν» με το στρατό τους, παραπέμπτοντας ευθέως στο «η εργασία απελευθερώνει» που αναγράφεται στο Αουσβιτς. Η προσπάθεια του συντάκτη να συνδέσει τους ναζί του Χίτλερ με τις τακτικές του Σοβιετικού καθεστώτος ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη της πρεσβείας η οποία την εξέλαβε ως προσπάθεια να ακυρώσει τη συμβολή του κόκκινου στρατού στην νίκη επί του ναζισμού.

“Ο γνωστός αρθρογράφος εκμεταλλεύτηκε τη βεβήλωση από τους υπέρμαχους του ναζιστικού “Αζόφ” του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα για να “αμαυρώσει” τον αδιαμφισβήτητο καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την χιτλερική κατοχή”.

Η Σοβιετική Ένωση θυσίασε στο βωμό της Νίκης 27 εκατομμύρια ζωές. Αίσχος!” γράφει σε ανάρτησή της η Ρωσική Πρεσβεία και επισυνάπτει τον “χάρτη τόπων ταφής Ρώσων και Σοβιετικών πολεμιστών στην Ελλάδα” έγραψαν στο twitter.

Συνέχισαν δε αναρτώντας χάρτη με τους τόπους ταφής Ρώσων και Σοβιετικών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων για την Αττική του νεκροταφείου της Αναστάσεως στο Κερατσίνι και του Συμμαχικού Νεκροταφείου στον Άλιμο.

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1506233903643869192

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με εκείνο στο Κερατσίνι, η ιστορία του είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που προσπααθεί να παρουσιάσει η πρεσβεία και σίγουρα πηγαίνει πολλά χρόνια πριν τον Β’ ΠΠ. Ήταν το κοιμητήριο της Ρωσικής Κοινότητας το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες της στα χρόνια της άνθησής της στον Πειραιά.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο για την Ρωσική Πρεσβεία να κάνει μερικά βήματα πίσω και να μην εκτίθεται άλλο.