Τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη αποτελεί για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου!

Παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, η οποία ζητούσε να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ. Η σχετική απόφαση (με αριθμό 4/2019) δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και σε αυτήν αναφέρεται ότι ο επίμαχος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Σύμφωνα με οικονομικούς και τραπεζικούς παρατηρητές η συγκεκριμένη απόφαση αφενός υιοθετεί την άποψη των τραπεζών, αφετέρου αφαιρεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεων τους στην αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Η ασυνέπεια ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια για τους γνωρίζοντες την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, η απόφαση του Αρείου Πάγου εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, και με αφορμή την υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, εκείνων των ημερών είχε δεσμευθεί «να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την Ελληνική Νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες Πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες», όπως είχε ανακοινώσει!

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια αλλά οι κυβερνητικοί ιθύνοντες λησμόνησαν και εκείνη τη δέσμευσή τους, γεγονός το οποίο τους καθιστά, για μιαν ακόμη φορά, αφερέγγυους σε τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες!

Απαισιοδοξία

Πέρα από την πολιτική πλευρά του θέματος πάντως η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δημιουργεί σοβαρή απαισιοδοξία για την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια στις 20 Μαΐου και από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων. Οι περίπου 70.000 δανειολήπτες έχουν λάβει δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 7 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι μέχρι σήμερα πολλά πρωτοδικεία και εφετεία στη χώρα επί αγωγών δανειοληπτών έχουν εκδώσει αποφάσεις αναστολής και αναμένουν τι θα κρίνει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να βγάλουν την οριστική απόφαση.