Σύσκεψη με θέμα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε από την πλευρά της «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία.

«Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 19% σήμερα το πρωί, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Βρετανία: Πολιτικός παρίας η Ρωσία

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Έρχονται νέες διακοπές

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.