Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα σε ολομέλεια τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η έκτακτη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10:30 -ώρα Ελλάδας – και κατά την ολοκλήρωσή της οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα.

Σχολιάζοντας την έκβαση της συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής στιγμής. Μας ανησυχεί ένα μέλλον στο οποίο θα λείπουν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η «κοινοτική μέθοδος». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του και περιμένει να τηρηθούν. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Ευρώπης μεσοπρόθεσμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανθεκτικότητα και η καταπολέμηση της ανισότητας.»

Ειδικότερα, ο κ. Σασόλι τόνισε ότι «χρειάζονται άμεσα νέοι ίδιοι πόροι και μέτρα για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου». Επανέλαβε επίσης τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί τέλος στις επιστροφές» («rebates») και προειδοποίησε ότι «αν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, το ΕΚ δεν θα δώσει την έγκρισή του. Ο COVID-19 βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας καθώς παρατηρούμε εκ νέου εξάπλωση στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δράσουμε γρήγορα και με θάρρος.»

Χθες, Τετάρτη 22/7 ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους.

Στη σχετική διαπραγμάτευση μετείχε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας όλων των Πολιτικών Ομάδων -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ-πλην των συντηρητικών(ECR)και της Ακροδεξιάς (ID).

Το τελικό κείμενο του κοινού ψηφίσματος περιλαμβάνει 27 σημεία και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αυριανή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των πιο σημαντικών σημείων του ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

– Δεν αποδέχεται τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές που περιλαμβάνονται.

– Εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές των επιχορηγήσεων και την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων.

– Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η αποκλειστική προσκόλληση σε εθνικά συμφέροντα και θέσεις θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη κοινών λύσεων γενικού συμφέροντος.

– Ζητά ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων ίδιων πόρων.

– Ζητά την κατάργηση όλων των επιστροφών (rebates) και των εκπτώσεων το συντομότερο δυνατό.

– Ζητά ένα νομικά δεσμευτικό στόχο για τις δαπάνες που θα σχετίζεται κατά 30% με το κλίμα καθώς και έναν που θα σχετίζεται κατά 10% με τη βιοποικιλότητα.

– Υποστηρίζει σθεναρά των εισαγωγή υποχρεώσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και των επιπτώσεων στο φύλο.

– Απαιτεί μια νομικά δεσμευτική μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

– Εκφράζει την έντονη λύπη του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ζητά τη θέσπιση μηχανισμού για το κράτος δικαίου.

– Υπερασπίζεται το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως αρμόδια σε όλα τα επίπεδα αρχή για τον προϋπολογισμό.