Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

48
stonisi.gr

Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν σήμερα (11/9) το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με χιλιάδες πρόσφυγες να διαμένουν για άλλη μια νύχτα χθες στο δρόμο, χωρίς σκηνές, χωρίς ακόμη φαγητό και νερό.

Όπως γράφει το stonisi.gr, ένα καράβι κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν το πρωί στο νησί.

Στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου έχουν καταφύγει μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν αστυνομικοί, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές του stonisi.gr,  ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C130.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

Χαρακτηριστικό της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι ότι άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο μέχρι και σε νεκροταφείο.

stonisi.gr

Κάλεσμα ευθύνης από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ εμμένει η δημοτική αρχή στη θέση για καμία δομή στο νησί, με την κυβέρνηση να απεθύνει κάλεσμα ευθύνης για να λυθεί το πρόβλημα.

Χθες θυμίζουμε ότι κάτοικοι και στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έστησαν στο δρόμο από Λάρσο για να μην προχωρήσουν έργα καθαρισμού του καμένου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών. Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης ανέφερε πως «ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο». Ο Δήμαρχος κάλεσε όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr