Και όμως παρά την εικόνα που έχουμε για τους νέους ψηφοφόρους, κάθε άλλο παρά «καναπεδάτοι» είναι όπως καταδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 72% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες και θα ψηφίσει, το 10% ότι θα ψηφίσει λευκό και άκυρο, και το 13% ότι θα απέχει. Το 50% των φοιτητών απαντούν ότι θα ψηφίσουν, και από αυτούς το 33% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα. Το 14% θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των φοιτητών που θα απέχει και φτάνει το 36%. Οι ηλικίες όσων πήραν μέρος στην έρευνα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, τοποθετούνται στο Κέντρο στην κλίμακα Αριστερά- Δεξιά, ενώ η πλειονότητα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται από λίγο έως αρκετά για την πολιτική. Όσον αφορά στις ευρωεκλογές οι συμμετέχοντες, 73% των μαθητών και το 41% των φοιτητών, έδειξαν ότι γνωρίζουν τον αριθμό(21) των ευρωβουλευτών που έχει η Ελλάδα. Επιπλέον το 58% των φοιτητών και το 62% των μαθητών γνώριζαν, τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οι νέοι θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει περισσότερη δύναμη, ενώ σημαντικό εύρημα αποτελεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ , ενώ οι φοιτητές εμφανίζονται μοιρασμένοι, και το 41% δηλώνει ότι, ούτε την εμπιστεύεται, ούτε δεν την εμπιστεύεται. Οι μαθητές ενημερώνονται για την πολιτική από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και, ακολούθως, από την οικογένεια και τους συγγενείς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, ενώ οι περισσότεροι από τους φοιτητές ενημερώνονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ωστόσο, στη δεύτερη θέση για αυτή την ομάδα έρχεται το διαδίκτυο, σε περίπου ίδιο ποσοστό, και ακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οικογένεια και οι συγγενείς, οι φίλοι και οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
Σε ό,τι αφορά τις αξίες οι μαθητές προτάσσουν τη διασκέδαση (45%), την αναζήτηση (44%), τις διαπροσωπικές σχέσεις (42%), την οικογένεια (41%) και τη θρησκεία (32%).