Το ήδη διαμορφωμένο προεκλογικό κλίμα οδηγεί αναπόδραστα στη διαπίστωση ότι οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την οργανωμένη προσπάθεια των ηγετών του ακροδεξιού λαϊκισμού, με «όχημα» τον εθνικιστικό ευρωσκεπτικισμό και το ρατσιστικό – φασιστικό αφήγημα της απόλυτης άρνησης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., να αναβαθμίσουν εκλογικά την παρουσία των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Γράφει ο πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών
Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος

Σε ορισμένες χώρες και στην Ελλάδα, οι Ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς ταυτίζονται με μια σειρά εθνικής σημασίας εκλογικά προτάγματα που θα κρίνουν τις γενικές (εθνικές) εκλογές που θα ακολουθήσουν.
Στις Ευρωεκλογές η πλειοψηφική λαϊκή ψήφος επιδιώκει να καταδικάσει συνολικά την αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης και να αποδοκιμάσει με απόλυτο τρόπο το ήθος, αλλά και το ύφος και την αισθητική που χαρακτηρίζουν τα στελέχη της στην υλοποίηση των πολιτικών της, αλλά και στη γενικότερη άσκηση της εξουσίας «της πρώτη φορά αριστεράς». Η πλειοψηφική λαϊκή ψήφος στις εκλογές της 26.5.2019 αποκτά δημιουργικό περιεχόμενο όταν ενισχύσει δυναμικά την προοπτική εξασφάλισης της Πολιτικής Αλλαγής που έχει απόλυτη ανάγκη η πατρίδα μας και ιδιαίτερα οι Νέοι μας. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πρέπει να ενσωματώνει και να εκφράζει την αναμφισβήτητη πανηγυρική επιβεβαίωση της ανάγκης να αναδιαμορφωθεί η ιστορική προοπτική της χώρας μας και να ανασυγκροτηθούν η κοινωνία αλλά και οι κρατικοί καθώς και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί.
Το γενικό συμφέρον – στην παρούσα συγκυρία- είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν συμπίπτει, αλλά ούτε καν «εφάπτεται» με το συμφέρον και τις [θεμιτές, κατά τα άλλα…] επιδιώξεις των μικρών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και των [άξιων, κατά τα άλλα …] ηγεσιών τους.
Πολύ περισσότερο όταν αποδεικνύουν καθημερινά ότι στις Ευρωεκλογές κυρίως επιδιώκουν να … «εγγράψουν» υπέρ τους μια ιδιότυπη – ιδιόμορφη «εκλογική προσημείωση», για … παρελθούσες ή μελλοντικές «οφειλές» [;] της κοινωνίας προς αυτούς και τα κόμματά τους.
Η κοινωνία των πολιτών, το εκλογικό σώμα οφείλει και πρέπει να εντοπίσει αντικειμενικά τα υπαρκτά εκλογικά προτάγματα και να υπηρετήσει με την πλειοψηφική λαϊκή ψήφο την καθαρή λύση που έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Νέα Ελλάδα της 27ης Μαΐου 2019, την Ελλάδα του 21ου αιώνα.