Τα «816 από τα 819 Εκλογικά Τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) έχουν ανοίξει και λειτουργούν και η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά», ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, (ΕΔΕΚΑΠ). Επίσης, έκανε γνωστό ότι εχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Αυστραλία και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εκλογικά κέντρα σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Μόνο η πρώτη από τις δύο εκλογικές πράξεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι θα παιχτεί σήμερα, με τα στρατόπεδα Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Λοβέρδου να δίνουν μάχη για πρόκριση στον β΄ γύρο και τις πλευρές Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη να στοχεύουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, με το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα. Κι ενώ βαρόμετρο παραμένει το «πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν», όλες οι πλευρές κοιτούν και προς τη δεύτερη Κυριακή, που πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η δεξαμενή του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται η πλέον «χαρτογραφημένη», στοιχείο άλλωστε και της «γεννηματικής» πτέρυγας, που εν πολλοίς έχει απορροφήσει. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου παίζει δυνατά το «χαρτί» της συμμετοχής, εκτιμώντας ότι διαθέτει τους πυρήνες και το στοίχημα είναι η κινητοποίησή τους. Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, σε περίπτωση που μείνει εκτός β΄ γύρου εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι του θα καταγράψουν σημαντικά ποσοστά αποχής, ενώ ο ίδιος πολύ δύσκολα θα πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Ανάλογες είναι οι αναγνώσεις παρατηρητών και στο ενδεχόμενο «αποκλεισμού» του κ. Ανδρουλάκη. Αν όμως είναι στον β΄ γύρο και βρει απέναντί του τον κ. Παπανδρέου, οι εσωτερικές εκτιμήσεις διαβλέπουν ότι θα έπαιρνε το σημαντικό κομμάτι της «βενιζελικής» πτέρυγας, που τώρα έχει συνταχθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αν αντιμετωπίσει τον τελευταίο, εκτιμάται ότι προσβλέπει σε δύο «παπανδρεϊκές» δεξαμενές που θα έχουν κίνητρο να ξαναψηφίσουν: στο μη πασοκικό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ και στο παραδοσιακό «αντιδεξιό» πράσινο ακροατήριο.

Oσον αφορά τον κ. Λοβέρδο, ως βαρόμετρο για σήμερα χαρακτηρίζεται η απήχηση που θα έχει το κάλεσμά του προς το «εθνικό ακροατήριο». Οι εκτιμήσεις ενόψει β΄ γύρου δεν είναι εύκολες, καθώς, αν δεν προκριθεί, η συμμετοχή και η διασπορά των δυνάμεών του θεωρείται απρόβλεπτη. Eμπειροι κομματικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου. Ωστόσο, συνεχίζουν, οι δυνάμεις του εντός Χαρ. Τρικούπη αποτελούνται κυρίως από μεμονωμένα στελέχη με ισχυρές τοπικές επιρροές, που δεν αποκλείεται να κινηθούν πιο «αυτόνομα». Αν συνεχίσει στον δεύτερο γύρο, πάντως, προβλέπεται ότι –ειδικά απέναντι στον κ. Παπανδρέου– θα βρει πρόσθετες δυνάμεις, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός έχει πιστούς φίλους αλλά και φανατικούς αντιπάλους. Ειδικά, δε, ως προς την Αθήνα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να απορροφήσει «αστικές» πασοκικές ψήφους από την πλευρά Γερουλάνου.

Το «χαρτί» της συμμετοχής για τον Γ. Παπανδρέου και του «εθνικού ακροατηρίου» για τον Ανδρ. Λοβέρδο και οι διαφορετικές «δεξαμενές» του Ν. Ανδρουλάκη.

Τα αουτσάιντερ
Ο τελευταίος αποτελεί το πλέον σύνθετο «παζλ» ενόψει δεύτερου γύρου, με ιδιαίτερα πολυσυλλεκτική βάση. Πέραν του προαναφερθέντος πεδίου της Αθήνας, αρκετές εκτιμήσεις μιλούν για διασπορά και προς τον κ. Ανδρουλάκη τη δεύτερη Κυριακή, ενώ δεδομένα διαθέτει στη δεξαμενή του και ψηφοφόρους κοντά στον κ. Παπανδρέου. Περιγράφεται από αρκετούς, συνεπώς, ως μεγάλο ερωτηματικό σε επίπεδο βάσης, αλλά και προσωπικά.

Αντίθετα, πιο σαφής είναι η εικόνα του Χάρη Καστανίδη. Oλες ανεξαιρέτως οι εκτιμήσεις απέκλειαν να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου την άλλη Κυριακή. Ως προς τη βάση του, η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι θα κινηθεί αυτόνομα, περισσότερο μεταξύ αποχής και Γ. Παπανδρέου (εφόσον προκριθεί), παρότι πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις των δύο να μη διανύουν την καλύτερή τους περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης πρόσφατα είχε πει ενόψει β΄ γύρου: «Δεν κρύφτηκα ποτέ, πορεύτηκα με καθαρή ατζέντα και το ίδιο θα πράξω και στη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάρει θέση δημόσια. Πολιτικά οι εκτιμήσεις τον τοποθετούν πιο κοντά στον κ. Παπανδρέου, αν και, ως προς τους ψηφοφόρους του, το στοιχείο της ανανέωσης τέμνεται και με την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη.

Πηγή: Καθημερινή