Μια εκλογική διαδικασία αλλά κι ένα εξάμηνο της Γαλλικής Προεδρίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ είναι προ των πυλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να εκλέξει σήμερα τον νέο πρόεδρό του που θα διαδεχθεί τον εκλιπόντα David Sassoli. Εξίσου ενδιαφέρουσες χαρακτηρίζονται στην εν λόγω συγκυρία και οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας διεκδικεί για πρώτη φορά την δυνατότητα να εκπροσωπηθεί με δύο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για την ακρίβεια βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας της Τρίτης και της Τετάρτης στην Ολομέλεια θα φανεί αν θα επικρατήσουν οι υποψηφιότητες της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή αλλά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ώστε να αναλάβουν τις δύο (εκ των δεκατεσσάρων) θέσεις αντιπροέδρου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Οι μέχρι στιγμής συσχετισμοί φέρουν ως σίγουρη την εκλογή της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί η ομόφωνη στήριξη της από το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο οποίο ανήκει και το Κίνημα Αλλαγής.

Πολύ πιθανή αλλά όχι διασφαλισμένη, θεωρείται και η επανεκλογή στη θέση του αντιπροέδρου, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος προτάθηκε από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Εκ του αποτελέσματος θα φανεί αν την επανεκλογή του αυτή τη φορά θα στηρίξουν τόσο οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και η ομάδα των Φιλελευθέρων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, ή αν θα στραφούν στην εναλλακτική ενός υπερσυντηρητικού υποψήφιου.

Σημειωτέον ότι οι 14 Αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή, μυστική ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, δηλαδή το 50%+1 του συνόλου των ευρωβουλευτών της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους την Τετάρτη. Εάν απαιτηθεί τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του Προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν, αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, δεδομένης της υγειονομικής κρίσης, με τους μισούς από τους ευρωβουλευτές να εκτιμάται ότι δεν παρευρεθούν με φυσική παρουσία στο Στρασβούργο.

Φαβορί η Μαλτέζα Roberta Metsola

Για θέση του Προέδρου φαβορί θεωρείται η Μαλτέζα Roberta Metsola (ΕΛΚ), η οποία διεκδικεί την θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2014 μαζί με άλλους τρεις υποψήφιους: Alice Bah Kuhnke (Σουηδία, Πράσινη), Kosma Złotowski (Πολωνία, υπερσυντηρητικός) και Sira Rego (Ισπανία, Αριστερά).

Τους συσχετισμούς επισφράγισε άλλωστε και η συμφωνία για τη δημιουργία πλειοψηφίας μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2024 στην οποία κατέληξαν πρόσφατα η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) με αυτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Φιλελευθέρων (Renew) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχουμε φτάσει σε συμφωνία με το @EPPGroup και το @RenewEurope για να διασφαλίσουμε μια σταθερή πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές του 2024», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του S&D στο Twitter.

Η Roberta Matsola διεκδικεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας μια εκστρατεία στην οποία παρουσιάστηκε ως μια νέα αλλά έμπειρη γυναίκα ηγέτης, που μπορεί να εμπνεύσει και να οικοδομήσει συναίνεση, πέρα από τις δύσκολες πολιτικές διαιρέσεις της Ευρώπης. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη γυναίκα που αν εκλεγεί θα αναλάβει την προεδρία. Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 ως το 1982, ενώ και η Γαλλίδα, Νικόλ Φοντέν διετέλεσε πρόεδρός του από το 1999 ως το 2002.

Εάν ο πρώτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, μπορούν να υποβληθούν οι ίδιες ή άλλες υποψηφιότητες για το δεύτερο και τον τρίτο γύρο (αν χρειαστεί), υπό τους ίδιους όρους. Εάν δεν εκλεγεί κανείς κατά τον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον εν λόγω γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ

Την εκλογή προέδρων κι αντιπροέδρων θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη. Το μότο της Γαλλικής Προεδρίας είναι «Ανάκαμψη, Ισχύς και Αίσθημα του Ανήκειν», τονίζοντας ότι για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης, της ανάδειξης επιθετικών ξένων δυνάμεων, καθώς και της κλιματικής κρίσης, η καλύτερη απάντηση είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Όσον αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ, η Γαλλία σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές, τη θέσπιση ενός συστήματος προσαρμογής για την τιμολόγηση του άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ και τους κοινούς κανόνες για τους κατώτατους μισθούς. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά την διάρκεια δηλαδή της Γαλλικής Προεδρίας, αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: insider.gr