Ραντεβού στις κάλπες δίνει την Κυριακή, 30 Μαΐου, η Κύπρος όποτε και μεταξύ των 658 (!) υποψηφίων θα εκλέξουν τα 56 νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κύπρος είναι μια ενιαία δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, άμεσα εκλεγμένος στο μέσο της νομοθετικής περιόδου, είναι και αρχηγός κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης, και προεδρεύει του εκτελεστικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, οι αναλογικές εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων διευκολύνουν τον πολυκομματισμό, όπου το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου συνήθως συμμαχεί με άλλα μικρότερα κόμματα για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας που συνήθως προσαρμόζεται στις κοινοβουλευτικές αλλαγές μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Οι 80 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται από έξι πολυπληθείς εκλογικές περιφέρειες, με τον αριθμό των εδρών να κατανέμεται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας. Από τις 80 θέσεις, οι 56 εκλέγονται από τους Ελληνοκύπριους και οι 24 από τους Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, οι 24 τουρκοκυπριακές έδρες μένουν κενές και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εκ των πραγμάτων 56 έδρες από την αύξησή τους το 1985.

Οι εκλογές διεξάγονται με ανοικτή λίστα, με τις θέσεις να κατανέμονται χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται σε λίστες που κέρδισαν τουλάχιστον μία έδρα ή κόμματα που έλαβαν τουλάχιστον 3,6% των ψήφων. Στο σύστημα ανοικτής λίστας, οι ψηφοφόροι πρώτα επιλέγουν τη λίστα που θέλουν να ψηφίσουν, και στη συνέχεια επιλέγουν ένα αριθμό υποψηφίων ίσον με το ένα τέταρτο του αριθμού των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Οι ηγέτες των κομμάτων ή άλλοι υποψήφιοι επικεφαλής συνασπισμών δεν απαιτείται να λάβουν ψήφους για εκλογή. Η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική.

Για τις αυριανές εκλογές, 244 υποψήφιοι είναι στη Λευκωσία, οι 141 στη Λεμεσό, 128 στη Λάρνακα, 127 στην Αμμόχωστο, 45 στην Πάφο και 33 στην επαρχία Κερύνειας.

Υποβλήθηκαν κομματικοί συνδυασμοί, από τα ακόλουθα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά):

  • ΑΚΕΛ (ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ)
  • ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • ΑΦΥΠΝΙΣΗ -2020-
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ.)
  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
  • ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΔΕΚ
  • ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ

Το προβάδισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρο σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τον ΑΚΕΛ να ακολουθεί. Όλα όμως τα μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με την αναμέτρηση του 2016 με τον ΔΗΣΥ να καταγράφει υποχώρηση περίπου 10 μονάδων αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Στον αντίποδα αύξηση καταγράφουν τα μικρά κόμματα. Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι και μια πρόβα για τις προεδρικές εκλογές που ακολουθούν σε περίπου δύο χρόνια αλλά και βαρόμετρο για το Κυπριακό  ενόψει της νέας πενταμερούς που ετοιμάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ιδιόμορφη ήταν η προεκλογική εκστρατεία από την οποία απουσίαζαν κυρίως οι μεγάλες συγκεντρώσεις και η από πόρτα σε πόρτα προσωπική επαφή των υποψηφίων με τους εκλογείς τους και τους εν δυνάμει υποστηρικτές τους.

Έτσι η εκστρατεία “παίχτηκε” κυρίως στα social media και ίσως δειλά-δειλά τις τελευταίες μέρες και σε μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια και αλλού, με την χαλάρωση των μέτρων και την δυνατότητα για συνάξεις σε οικίες ή άλλους χώρους για περισσότερα άτομα.

Κατά τα λοιπά, η κυπριακή βουλή, ούτε χαράσσει ούτε ασκεί πολιτική. Ο ρόλος της είναι το νομοθετικό έργο, δηλαδή να ψηφίζει τους νόμους της πολιτείας, και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Με αυτά τα δεδομένα είναι περιορισμένες οι δυνατότητες παρέμβασης που έχει ένα κόμμα από μόνο του, αφού κανένα δεν κατέχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά συνέπεια, τα νομοσχέδια απαιτούν μια ευρεία συναίνεση για να περάσουν, και αυτό γίνεται στην πράξη, κάτι που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Αυτό είναι πολύ έκδηλο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους, όταν δηλαδή η Βουλή θα εγκρίνει την κατ’ εξοχήν πολιτική πράξη της εκτελεστικής εξουσίας. Τότε, κανένα κόμμα δεν περνά αυτούσια τις απόψεις του, ούτε καν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά με συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται η χρυσή τομή των απόψεων.

Για τον ΔΗΣΥ του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι κρίσιμο το κόμμα του να έχει την πλειοψηφία και στην επόμενη βουλή. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου μιλώντας στους Χάρη Παυλίδη και Κώστα Μαργαρίτη στο Κανάλι 1 «θέλουμε την Κυριακή να επικρατήσει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να έχουμε έναν ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας βούληση για την Κύπρο της επόμενης δεκαετίας» αναφερόμενος στο σχέδιο συνοχής και ανάπτυξης της χώρας που εγκρίθηκε από την ΕΕ. «Για να εφαρμοστεί χρειάζεται η βούληση του κοινοβουλίου να συνταυτιστεί με αυτή της διοικήσεως» τόνισε.

Σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 8 κόμματα ενώ την είσοδό τους διεκδικούν συνολικά 15 κόμματα και επιπλέον μεμονωμένα άτομα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι και 10κομματική. Εφόσον επαληθευτεί αυτό διαταράσσονται οι ισορροπίες και δυσκολεύει η επίτευξη της πλειοψηφίας των 29 ώστε να περνούν οι νόμοι.

«Το διακύβευμα δεν είναι η αλλαγή αλλά η σοβαρότητα να πάμε την Κύπρο πιο μπροστά» συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά της η Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχονται τα μικρά κόμματα εστιάζοντας στο κάλεσμα του κ. Νεοφύτου να μην χαθεί καμία ψήφος επιχειρώντας συσπείρωση στα μεγάλα κόμματα.

Την εκπροσώπησή του και στη νέα Βουλή διεκδικεί και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο το οποίο σήμερα έχει δύο βουλευτές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει αυξήσει τα ποσοστά του από 3,7% το 2016 σε πάνω από 5%.