Με την προσέλευση των ψηφοφόρων να συνεχίζεται και τις κάλπες να κλείνουν στις 23.00 η αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία κορυφώνεται αφού τα βλέμματα της ΕΕ είναι στραμμένα στη χώρα όπου ο συνασπισμός κομμάτων με ηγέτιδα την Τζόρτζια Μελόνι θεωρείται φαβορί.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ (τοπική ώρα) ψήφισε το 51% του εκλογικού σώματος. Σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Τα exit polls αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα  και το πολιτικό παρελθόν της επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι αν και η ίδια έχει φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να αμβλύνει τις γωνίες και να καθησυχάσει ψηφοφόρους και ευρωπαίους εταίρους

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι ανάλογη περίπου με αυτή των τελευταίων εκλογών. Σε ορισμένες περιοχές είναι αυξημένη και σε άλλες όπως η Σαρδηνία περιορισμένης. Στη Ρώμη σχηματίσθηκαν  ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και γενικότερα ο κίνδυνος νοθείας.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφετέρια του Μιλάνου, τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».  Η Τζόρτζια Μελόνι ανέβαλε για τις 10 το βράδυ την προγραμματισμένη για το πρωί προσέλευσή της στο εκλογικό τμήμα που θα ψήφιζε λόγω του μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε από το επιτελείο της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Ένα ποσοστό 44% και η κατάκτηση του 80% των μονοεδρικών είναι αρκετό για να αποτελέσει μια αριθμητικά συμπαγή πλειοψηφία, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα αριθμών.

Σε κάθε περίπτωση είναι ορατό, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ιταλία την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό