Η ΜΚΟ που «σήκωσε» το θέμα της νησίδας στον Εβρο παραδέχθηκε το λάθος της, ρίχνοντας στο καναβάτσο τον Τσίπρα και όσους εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο.

 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Με εκκωφαντικό θόρυβο φαίνεται να γκρεμίζεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ολόκληρη η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Εβρο. Ο αντιπολιτευτικός πολιορκητικός κριός, που επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί εντός και εκτός συνόρων, μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε ένα απλό… σαράβαλο, απόδειξη αναξιοπιστίας και εμμονικής προσπάθειας διακίνησης fake news.

Η συγγνώμη της ΜΚΟ HumanRights360, περί «εσφαλμένης πεποίθησης» ότι οι 38 βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για όλους όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν –ο καθένας για δικό του όφελος– τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων εις βάρος της χώρας.

Στις 29 Αυγούστου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίαζε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής τη Βουλής μια σειρά από ανακολουθίες και περίεργα κενά για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο. Και μάλιστα προανήγγειλε ότι θα κατέθετε όλα τα στοιχεία που είχε συλλέξει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συμπεριληφθούν στις σχετικές δικογραφίες. Ηταν η αρχή του τέλους για τον κουρνιαχτό που είχε σηκωθεί γύρω από όλη αυτήν την ιστορία που από ανθρώπινη τραγωδία εξελίχθηκε σε δυσφημιστικές για τη χώρα ανταποκρίσεις διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, αφορμή για τη δημιουργία ανεξέλεγκτου κύματος αρνητικών σχολίων στα social media, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

 

«Ανταποκρίσεις»

Αυτοί, όμως, που κορύφωσαν την αντιπολιτευτική τακτική τους ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κούλογλου και Αρβανίτης, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, έχοντας υιοθετήσει –αν και επαγγελματίες δημοσιογράφοι και οι δύο– όποια αδιασταύρωτη πληροφορία και αν κυκλοφορούσε είτε από ΜΚΟ είτε από «ανταποκρίσεις».

Ηταν κάτι απολύτως φυσιολογικό για τους δύο δημοσιογράφους-ευρωβουλευτές καθώς το ζητούμενο δεν ήταν η αλήθεια, αλλά οτιδήποτε θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα εις βάρος της χώρας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Υπάρχουν ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα», είπε συγκεκριμένα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης HumanRights360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο «περί εσφαλμένης πεποίθησης» σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η νησίδα στην οποία βρίσκονταν οι 38 ήταν εντός ελληνικού εδάφους. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Οταν η υπόθεση είχε κορυφωθεί στα μέσα Αυγούστου, η πολεμική εναντίον της χώρας είχε επικεντρωθεί σε μια συγκλονιστική πτυχή της. Βάσει των καταγγελιών που έκαναν ΜΚΟ αλλά και μιας πολύ συγκεκριμένης και επιθετικής ανταπόκρισης του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη για λογαριασμό της on line έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», μεταξύ των 38 βρισκόταν και μια γυναίκα της οποίας το ένα παιδί είχε πεθάνει από δάγκωμα σκορπιού.

Η απεγνωσμένη, όπως χαρακτηριζόταν, μητέρα προσπαθούσε να διατηρήσει το πτώμα του παιδιού της έχοντάς το μέσα στο νερό του ποταμού για τουλάχιστον πέντε ημέρες ενώ, σύμφωνα με την ανταπόκριση, η «ανάλγητη» ελληνική κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά να περισυλλέξει τους πρόσφυγες. Για τις ανάγκες της αύξησης του συναισθηματικού φορτίου σε όλη αυτήν τη fake ιστορία, το παιδί που δήθεν είχε χάσει τη ζωή του «βαφτίστηκε» Μαρία καθώς η υπόθεση κορυφώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Κάτω από τη ζώνη…

Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ οι Κούλογλου και Αρβανίτης είχαν θέσει το θέμα στην Κομισιόν και η Ελλάδα δεχόταν ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά χτυπήματα, ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση με τον χαρακτηρισμό «παραπλανητικά δημοσιεύματα», ο Γ. Χρηστίδης απάντησε μέσω twitter αναρτώντας μια φωτογραφία της επαγγελματικής σφραγίδας του στην εφορία που έφερε ως επάγγελμα αυτό του «μεταφραστή». Ανέφερε, μάλιστα, ότι μπήκε στο ΚΥΤ ως «μέρος της ΜΚΟ», υπονοώντας σχέση μαζί της.

Χθες, όμως, δεν ήταν η τυχερή του μέρα καθώς ο ιδρυτής της ΜΚΟ ανέφερε επί του συγκεκριμένου: «Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Εβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Αλλωστε, ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει πριν

από μερικές ημέρες όταν στην εφημερίδα «Lifo» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ της απεσταλμένης της εφημερίδας Βασιλικής Σιούτη στο ΚΥΤ, όπου συνάντησε τους πρόσφυγες των οποίων οι απαντήσεις κινούνται μεταξύ «δεν ξέρω» και «δεν είδα».

 

Μούγκα ο… λαλίστατος

Μετά τη χθεσινή έκφραση συγγνώμης από τη ΜΚΟ, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έγινε ο ακόλουθος σχολιασμός: «“Εκτός ελληνικής επικράτειας οι 38 στον Εβρο”, επιβεβαιώνει η ΜΚΟ HumanRights360 – Θα τοποθετηθεί ο συνήθως λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ; Καθώς νέα στοιχεία ξεκάθαρα αμφισβητούν το ψέμα περί νεκρού παιδιού στον Εβρο, έρχεται πλέον με ειλικρίνεια η ΜΚΟ HumanRights360, που είχε καταθέσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιβεβαιώσει την άποψη της κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν την υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός ελληνικής επικράτειας. Εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό, και πιο συγκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αναμένουμε –εδώ και πολλές μέρες– τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί. Ιδού ο Εβρος».

 

«Να ζητήσουν συγγνώμη»

Θέση για το θέμα πήρε με ανάρτησή του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η μη κυβερνητική οργάνωση HumanRights360, ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Εβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έθεσε το ερώτημα προς την Κουμουνδούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν κι εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας;»