Υιοθετήθηκε η απόφαση για μέτρα κατά της Τουρκίας σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο υιοθέτησε το πλαίσιο για τις κυρώσεις σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρει:

Σήμερα 11 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλαίσιο θα επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην Ε.Ε και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα πρόσωπα και τις οντότητες της Ε.Ε να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που απαριθμούνται.

Το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατή την επιβολή κυρώσεων: Στα πρόσωπα ή τις οντότητες που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες γεώτρησης που σχετίζονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων και δεν έχουν εγκριθεί από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ή της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Αυτές οι δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνουν, όταν η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας οριοθέτησης. πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης. πρόσωπα ή οντότητες που συνδέονται με αυτά.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις για ένα πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα.

Ιστορικό

Στα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019, το Συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Το Συμβούλιο επανέλαβε τη σοβαρή άμεση αρνητική επίπτωση που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τότε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών και συμφώνησε να μην συνεδριάσει το Συμβούλιο Σύνδεσης και να συνεχιστούν οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για το χρονικό διάστημα να εισαι. Επίσης, ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες σχετικά με τις επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα.

Στις 14 Οκτωβρίου 2019, το Συμβούλιο υπενθύμισε και επιβεβαίωσε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και της 20ής Ιουνίου 2019, καταδικάζοντας έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είχε ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.