«Λευκός καπνός» φαίνεται ότι θα υπάρξει στο ζήτημα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς προς συμφωνία  φαίνεται να κινούνται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, με τους ακριβείς όρους να μην έχουν «κλειδώσει» ακόμα λόγω διαφορετικών απόψεων από χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, για το επίπεδο που θα κινηθεί το πλαφόν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν ύψους 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω της θάλασσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα κορυφωθούν, καθώς τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πλαφόν, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ενέργειες της ΕΕ

Η ΕΕ εξετάζει τη σύσταση ενός μηχανισμού για αναθεώρηση του ύψους του πλαφόν κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2023, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι κάθε μελλοντική αναθεώρηση του πλαφόν θα είναι κατά 5% πιο χαμηλή από τις τιμές της αγοράς.

Σημειώνεται πως μια συμφωνία για το πλαφόν στα 60 δολάρια θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και να έχει έγκριση από την ομάδα των G7. Αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων ανέφερε πως το πλαφόν των 60 δολαρίων βρίσκεται εντός του ορίου των G7.

Δεύτερες σκέψεις από τη Πολωνία

Η Πολωνία, ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλο το δυνατό χαμηλότερη τιμή, έχει μέχρι το απόγευμα περιθώριο να συμφωνήσει στους όρους, που αναμένεται να εγκριθούν επίσημα και την Παρασκευή.

Πολωνία VS Ελλάδα για το πλαφόν

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συζητήσεις για το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είχαν «παγώσει» την περασμένη εβδομάδα, όμως τώρα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλεπουν με θέρμη ένα πλαφόν στα 60 δολάρια.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν μια τιμή που θα πιέσει έντονα τα έσοδα της Μόσχας, λέγοντας πως οι προτάσεις για πλαφόν στα 62 δολάρια είναι πολύ «γενναιόδωρες».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες υποστηρίζουν μια υψηλότερη τιμή μιας και τα 60 δολάρια μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου.

Τι θα επιτύχει το σχέδιο στις τιμές του ρωσικού αργού

Το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το πλαφόν.

Η «απάντηση της Ρωσίας»

Από τη πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για την επιβολή πλαφόν, υπογραμμίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο του προτεινόμενου ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα προχωρά σε συμφωνίες απευθείας με τους αγοραστές. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστήριξαν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.