Η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους εναντίον των εβραίων “άνθισαν” στο ίντερνετ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνοντας περαιτέρω μια τάση που εμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Η πανδημία του κορονοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησαν περαιτέρω” τον αντισημιτισμό, κάτι που “παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στις κοινωνίες μας”, δήλωσε ο Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, ο επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA).

Μια ομάδα εργασίας που συναντήθηκε τον Ιούνιο είχε ήδη επισημάνει “τους κινδύνους από τα πλαστά αφηγήματα” και την παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί τον αντισημιτισμό καθώς η Ρωσία αιτιολόγησε την εισβολή χρησιμοποιώντας στρεβλά “όρους όπως ‘Ναζί’ και ‘γενοκτονία’ ” για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Στην ετήσια έκθεσή του, η οποία συντάχθηκε τον Ιούλιο, ο FRA ανακοίνωσε ότι οι ”εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη επηρεάστηκαν βαθύτατα” από την διαδικτυακή ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής.

Ο Οργανισμός επανέλαβε ότι “η καταγραφή αντισημιτικών περιστατικών παραμένει ανεπαρκής σε όλη την Ευρώπη” με τη συλλογή και ταξινόμηση δεδομένων να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Σε δύο χώρες μέλη της ΕΕ –στην Ουγγαρία και την Πορτογαλία– δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για αντισημιτικά περιστατικά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ουσιαστική σύγκριση την κατάστασης στο μπλοκ.

Σε κάποιες χώρες, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, “τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά σημειώθηκαν διαδικτυακά”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη στρατηγική της για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού τον Οκτώβριο του 2021.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δημοσιεύσουν τις εκθέσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής τους το 2024 και το 2029 αντίστοιχα, βασιζόμενες επίσης στα στοιχεία της FRA σχετικά με τα αντισημιτικά περιστατικά για την αξιολόγησή τους.