Δυσφήμιση της χώρας διεθνώς από την ΕΙΟ – Πλήγμα σε αθλητισμό και τουρισμό

1217

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δύο επιστολές της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας οι οποίες έπρεπε να είναι μία και απλά σε διαφορετικές γλώσσες. Και όμως: εκείνη που είναι γραμμένη στα ελληνικά διαφέρει στην ουσία από εκείνη που είναι στα αγγλικά. Η πρώτη απευθύνεται στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου ενώ η δεύτερη (περίπου μετάφραση της πρώτης) στην ευρωπαϊκή οργάνωση EurILCA.

Τι όμως έχει συμβεί; Ο ΝΟΚ είχε αναλάβει την υποχρέωση να διοργανώσει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Laser Senior Europeans & Open European Trophy 2020) αναλαμβάνοντας από τον Ν.Ο. Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» στον οποίο είχε ανατεθεί ήδη από το 2018 αλλά δήλωσε  αδυναμία στην εκτελεσή του.

Από τότε όμως προέκυψε ο κορωνοϊός οπότε η ΕΙΟ αρνήθηκε να δώσει την απαραίτητη άδεια στον ΝΟΚ ο οποίος όμως πλέον είναι εκτεθειμένος έναντι της EurILCA και απειλείται με πρόστιμο 35.000 ευρώ!

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η ΕΙΟ ορθώς δεν έδωσε την άδεια. Με την διαφορά – εκτός της άρνησης με δικαιολογία τον κορωνοϊό – η σχετική επιστολή βρίθει ανακριβειών (τουλάχιστον) ενώ η Ελλάδα διασύρεται πανευρωπαϊκά και η EurILCA απαντά σε υψηλούς τόνους. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπει να γίνει το ευρωπαϊκό, έναν μήνα αργότερα εκείνη διοργανώνει το ευρωπαϊκό Ολυμπιακής Ιστιοσανίδας RSX, ξεπερνώντας τα «προβλήματα» που τώρα διαπιστώνει.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και σήμερα αθλητές που προετοιμάζονταν επί μήνες εγγράφονται κανονικά για να συμμετάσχουν σε μία διοργάνωση που όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει ενώ έχουν προχωρήσει σε έξοδα μεταφορικών και διαμονής.

Η ΕΙΟ λοιπόν φρόντισε τις δύο επιστολές να τις προσαρμόσει ανάλογα τον αποδέκτη: στην πρώτη που απευθύνεται στην διοίκηση του ΝΟ Καλαμακίου ξεκαθαρίζει πως προτεραιότητα της είναι δύο δικοί της αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν «σύμφωνα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα». Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν υποστηρίζει πως ο ΝΟΚ είναι ανίκανος να τηρήσει αυτά τα πρωτόκολλα παρά το γεγονός πως έχει διοργανώσει κατά το παρελθόν πανευρωπαϊκούς αγώνες με μεγάλη επιτυχία.

Επιπλέον υποστηρίζει πως η μετακίνηση των αθλητών και αθλητριών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολη λόγω… κλειστών συνόρων ενώ καταλήγει πως τα ξενοδοχεία της παραλιακής είναι κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Σημειώνει δε προς τον ΝΟΚ πως δεν απειλείται από πρόστιμο λόγω ανωτέρας βία ενώ δηλώνει έτοιμη (η διοίκηση της ΕΙΟ) «εάν και εφόσον ομαλοποιηθούν τα πράγματα θα φροντίσουμε, εάν το επιθυμείτε να σας ανατεθεί ένας μεγάλος Διεθνής Αγώνας». Αυτά πάντα στα ελληνικά διότι οποιαδήποτε τέτοια αναφορά στην επιστολή που προοριζόταν για την EurILCA θα εξέθετε την διοίκηση της ΕΙΟ η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δίνει καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς διότι γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει καμία δυνατότητα να αναθέσει μεγάλο Διεθνή Αγώνα σε κανέναν. Άλλοι αποφασίζουν για αυτά και η ΕΙΟ δεν έχει καμία απολύτως ικανότητα ή επιρροή να κάνει αυτά που ψευδώς υπόσχεται ως αντάλλαγμα!

Όπως γίνεται αντιληπτό η επιστολή στα αγγλικά είναι πολύ πιο λακωνική. Και εκείνα που έχουν επιλεκτικά παραλειφθεί είναι οι υποσχέσεις για άλλο Διεθνή αγώνα.

Ακόμα και έτσι όμως η EurILCA απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο της να δηλώνει σοκαρισμένος.

Στην επιστολή διαψεύδει τα όσα η ΕΙΟ υποστηρίζει και επικαλείται την ελληνική πρεσβεία η οποία διαβεβαιώνει τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής οργάνωσης πως όχι μόνο τα σύνορα δεν είναι κλειστά αλλά αντιθέτως η Ελλάδα ενθαρρύνει τα ταξίδια επειδή «ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα». Επισημαίνει μάλιστα πως τις επόμενες μέρες πραγματοποιείται πρωτάθλημα στην Πορτογαλία στο οποίο συμμετέχουν και Έλληνες.  Επιπλέον διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΕΙΟ περί κλειστών ξενοδοχείων. «Καλέσαμε 10 ξενοδοχεία που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι και όλοι επιβεβαίωσαν πως λειτουργούν κανονικά και είναι έτοιμοι να μας εξυπηρετήσουν» γράφει χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια η ΕΙΟ όχι μόνο διέσυρε έναν όμιλο όπως ο ΝΟΚ ο οποίος θα κληθεί να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό ως αποζημίωση αφού η υπόθεση θα οδηγηθεί στα ελβετικά δικαστήρια σύμφωνα με την σχετική σύμβαση αλλά επιπλέον με τρομερή ευκολία διασύρει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ήδη από την επίσκεψή του στην Σαντορίνη έκανε ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι το άνοιγμα της χώρας! Επιπλέον βάζει την Ελλάδα στη μαύρη λίστα ανάληψης διεθνών ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων για την ιστιοπλοΐα με τους γνώστες να εξηγούν πως θα περάσουν δεκαετίες μέχρι η χώρα να αναλάβει και πάλι κάποια διοργάνωση, όπως ειχε συμβεί πριν αρκετά χρόνια, μετά το τελευταίο Παγκόσμιο Laser, που ειχε αναλάβει η χώρα μας το 1991, όπου οι παρόντες θυμούνται τις μυθικές «κόντρες» μεταξύ του τότε Γ.Γ. της Παγκόσμιας κλάσης LASER, εκλιπόντα  Jeff Martin με τον υπεύθυνο από πλευράς ΕΙΟ, Ολυμπιονίκη Τάσο Μπουντούρη.

Η EurILCA καταλήγει σημειώνοντας πως είναι έτοιμη να στηρίξει τον ΝΟΚ με την εναλλακτική να βρίσκεται σε κάποια δικαστική αίθουσα της Ελβετίας, με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

σημ.: tomanifesto.gr έχει στη διάθεσή του τις σχετικές επιστολές τις οποίες και θα δημοσιεύσει αν απαιτηθεί

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr