Μία κάτοικος της Ηλιούπολης έπεσε θύμα διάρρηξης στο σπίτι της. Μέσα στη λύπη της γι’ αυτό που υπέστη και την αγωνία της γι’ αυτό που έζησε, έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου περιέγραψε με τρόπο παραστατικό, όλα τα συναισθήματα που ένιωσε. Τόνισε τη δυσάρεστη καταπόνησή της και γεμάτη από ανησυχία για το μέλλον, απευθύνθηκε δημόσια στον δήμαρχο, ζητώντας την παρέμβασή του.

Όταν ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης διάβασε την ανάρτησή της, δεν την προσπέρασε και αποφάσισε με τη θεσμική ιδιότητά του να απευθυνθεί στις αστυνομικές Αρχές, ώστε από κοινού και σε συνεργασία να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες στον τομέα της ασφάλειας της πόλης.

«Την ανάρτηση της συγκεκριμένης κυρίας, την αντιμετωπίσαμε ως ένα κοινωνικό θέμα, που απασχολεί τους δημότες μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης και συνεχίζει: «Κάθε πολίτης μετά από την παραβίαση και τον βανδαλισμό του επαγγελματικού ή οικογενειακού χώρου του, νιώθει αγανάκτηση, αλλά και φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή, τη δική του και των παιδιών του. Έχει δίκιο η συγκεκριμένη κυρία, γιατί ο καθένας από εμάς το ίδιο θα ένιωθε και το ίδιο θα έλεγε, εάν κινδύνευε η περιουσία και η ζωή του. Είμαι στο πλευρό κάθε συμπολίτη, που απαιτεί να νιώθει ασφαλής στο σπίτι του, στη δουλειά του και στον δημόσιο χώρο της πόλης».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις του: «Άμεση ήταν η πρόσκλησή μου προς τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ηλιούπολης για να συζητήσουμε τα βήματα, που από κοινού μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της ασφάλειας της πόλης. Συζητήσαμε διεξοδικά την κατάσταση, με τα στατιστικά δεδομένα να δείχνουν γενικά την υποχώρηση των δεικτών παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην περίοδο της πανδημίας, με εξαίρεση τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με την ηγεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, σε μια διευρυμένη σύσκεψη για το πρόβλημα αυτό. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει υλικοτεχνικά την Αστυνομία, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της».

Για τα όσα μπορεί να κάνει ο δήμος, ανεξάρτητα από την Αστυνομία, ο δήμαρχος Ηλιούπολης είπε: «Ως δήμος ζητήσαμε από το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφαλείας και από την ΓΑΔΑ την αύξηση της εποχούμενης περιπολίας στην πόλη, για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πρόβλεψη για ανάθεση σε ιδιωτική υπηρεσία σεκιούριτι, ώστε δύο περιπολικά με άοπλο πλήρωμα φυσικά, να περιπολούν για να προστατεύσουν κοινόχρηστους χώρους τη νύχτα. Γιατί υπάρχει και αυτό το πρόβλημα, των βανδαλισμών σε δημόσιους χώρους, σε δημοτικές εγκαταστάσεις, σε πάρκα, σε πλατείες, σε παιδικές χαρές. Μόνο το 2020 μας στοίχισαν 300.000 ευρώ αυτοί οι βανδαλισμοί. Θα περιπολεί λοιπόν η ιδιωτική Αστυνομία σε όλη την πόλη από τις 12 τη νύχτα έως τις 5 το πρωί, προς αποτροπή τέτοιων φαινομένων και σε περίπτωση που αντιληφθούν κάτι ύποπτο σε ιδιωτικό χώρο ή ακόμη και μια εγκληματική συμπεριφορά, να ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία για να επέμβει».

Και για τη Δημοτική Αστυνομία δήλωσε «Λόγω των καθορισμένων από τον Νόμο αρμοδιοτήτων της, αλλά και του ωραρίου της, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, όμως μπορεί με την παρουσία της να συμβάλλει αποτρεπτικά και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας».

Για το κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει τις παραβατικές συμπεριφορές ή γενικότερα την εγκληματικότητα, ο κ. Χατζηδάκης λέει: «Στην αρχή της πανδημίας οι κλοπές και οι διαρρήξεις είχαν μειωθεί, αφού ο κόσμος παρέμενε σπίτι του. Όμως, και με άλλους συναδέλφους δημάρχους που το συζητάμε αυτό, έχουν αυξηθεί πάλι οι διαρρήξεις, κυρίως καταστημάτων, αφού παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα. Χρειάζονται αποφάσεις σε επίπεδο πολιτείας, γιατί φοβάμαι πως με μια πιθανή οικονομική κρίση, που μπορεί να προκύψει μετά την πανδημία, ενδεχομένως τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν.

Το πρόβλημα έχει γίνει πιο σύνθετο την περίοδο της πανδημίας, καθώς και οι πολίτες έχουν κουραστεί, αλλά και οι αστυνομικοί βρίσκονται σε διαρκή πίεση. Και έχουμε και σημάδια παραβατικότητας εφήβων. Τα σχολεία είναι κλειστά και βιώνουν ασφυκτικές καταστάσεις για την ηλικία τους».