Το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει αύριο στα σχολεία και οι δήμοι της Αττικής εργάστηκαν πυρετωδώς, προκειμένου οι σχολικές μονάδες να είναι καθ’ όλα έτοιμες και ασφαλείς, για να υποδεχθούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Βαψίματα, επιδιορθώσεις, καλλωπισμοί, καθαρισμοί, απολυμάνσεις βρεθήκαν στο επίκεντρο των εργασιών ήδη από τον Αύγουστο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπου σε κάποιες εγκαταστάσεις στο τέλος της χρονιάς είχαν επισημανθεί μεγαλύτερα προβλήματα, τα συνεργεία εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Και αν τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι δήμαρχοι κινήθηκαν στον ρυθμό της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που θα έπρεπε να τηρηθούν στα σχολεία, φέτος το ζητούμενο γι’ αυτούς έχει γίνει η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του κόστους, χωρίς όμως επιπτώσεις για τη διδασκαλία, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες των καιρών και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Προγράμματα και δράσεις μέσα στη χρονιά

Όμως και πέρα από την ετοιμότητα του κάθε σχολείου, στον προγραμματισμό των δήμων βρίσκεται ολόκληρη η σχολική χρονιά, αφού σε συνεργασία με τους διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχεδιάζουν δράσεις και πρωτοβουλίες με αποδέκτη τους μαθητές.

«Τα σχολεία μας είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, μιας περιοχής από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες του λεκανοπεδίου. Και συνεχίζει: «Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν στο φουλ των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία, με συντηρήσεις των μονάδων, με επιδιορθώσεις, απολυμάνσεις, απεντομώσεις, ενώ ο δήμος μας προχώρησε και στην πρόσληψη προσωπικού, όπως καθαρίστριες, έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς ελλείψεις».

Αμέσως μετά αναφέρεται στον προγραμματισμό του δήμου του, λέγοντας: «Για εμάς δεν είναι μόνο η πρώτη ημέρα του σχολείου, αλλά είναι ολόκληρη η χρονιά. Έτσι, ήδη έχουμε σχεδιάσει διάφορες δράσεις και ημερίδες για τους μαθητές, όπως για παράδειγμα ένα δωρεάν πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει κάποια σεμινάρια για τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό, ενημερώσεις για τα ναρκωτικά, άλλες δράσεις για την ενίσχυση της βιβλιοανάγνωσης, αλλά κι ένα μαθητικό φεστιβάλ».

Ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ ο κ. Κάρναβος αναφέρεται και στο ενεργειακό ζήτημα. Λέει συγκεκριμένα: «Προφανώς θα έχουμε αύξηση του κόστους και θα υπάρξει χρηματοδότηση. Ήδη έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις της ΚΕΔΕ με αρμόδιους υπουργούς. Πέρα όμως από αυτά, ως Καλλιθέα θα επενδύσουμε και στον ενεργειακά οικονομικό φωτισμό, ενώ διαθέτουμε και φωτοβολταϊκό σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης. Άμεσα θα προχωρήσουμε την εγκατάσταση και σε δεύτερο σχολείο».

Ο Βαν Γκογκ «πάει» σχολείο

Οι δήμοι της Αττικής δεν βάζουν μόνο τις εργασίες, βάζουν και τη φαντασία των ανθρώπων τους, προκειμένου να κάνουν αισθητικά πιο όμορφα τα σχολεία και κατ’ επέκταση πολύ πιο ευχάριστη την έλευση των μαθητών. Η φαντασία φέρνει την έμπνευση, η έμπνευση με τη σειρά της φέρνει τη δημιουργία και κάπως έτσι ο δήμος Αλίμου «έντυσε» ολόκληρη τη μία όψη του 2ου Λυκείου με την «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η πιστή αναπαραγωγή του διάσημου ζωγραφικού πίνακα, έγινε με το χέρι από τους καλλιτέχνες SpyLex Design.

«Θελήσαμε να δώσουμε μία νότα ποιότητας και ομορφιάς, να πηγαίνουν τα παιδιά σ’ ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον και να το χαίρονται», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και προσθέτει: «Όμως γίνεται και σημείο αναφοράς γενικότερα για την πόλη. Βλέπεις και μεγάλους ανθρώπους μαζί με τα παιδιά, που μόλις το ολοκληρώσαμε ήρθαν να το θαυμάσουν, να φωτογραφηθούν, να το ποστάρουν στα social media. Θα το προχωρήσουμε λοιπόν αυτό και στα άλλα σχολεία».

Ο κ. Κονδύλης μας αναφέρει το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του: «Βλέποντας την επιτυχία που έχει από την πρώτη στιγμή η ‘Έναστρη Νύχτα’ του Βαν Γκογκ, σκέφτηκα πως μπορεί να έχει και συνέχεια. Έτσι, θα το θέσουμε σε διαβούλευση στο κάθε σχολείο, θα ρωτήσουμε δηλαδή τους μαθητές με ποιόν πίνακα, Έλληνα ή ξένου ζωγράφου, θα ήθελαν να ντυθεί το σχολείο τους».

Από εκεί και πέρα και σχετικά με τις εργασίες προετοιμασίας των σχολικών μονάδων, ο δήμαρχος Αλίμου τόνισε: «Τα συνεργεία μας εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι, καθώς υπήρξαν και περιπτώσεις εργασιών, που δεν θα μπορούσαν να γίνουν με τα παιδιά στο σχολείο. Στόχος μας ήταν φυσικά, την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς να είναι όλα έτοιμα, ασφαλή και ευχάριστα για τους μαθητές».

Και ως προς το ζήτημα των καιρών, που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Κονδύλης απαντά: «Ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Σίγουρα θα κάνουμε και παρεμβάσεις, που θα μειώσουν το κόστος κατανάλωσης ρεύματος, αλλά θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να παράγουμε εμείς το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που απαιτείται».