Ελεύθερο wi-fi, λεωφορεία χωρίς οδηγό, ποδηλατόδρομοι, προτεραιότητα στους πεζούς, σεβασμός στις διαβάσεις πεζών, εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου, διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων…

Τα Τρίκαλα έχουν τη διάκριση της πρώτης «Έξυπνης Πόλης» στην Ελλάδα και αποδεικνύουν πως στον στίβο της Αυτοδιοίκησης κάνουν πρωταθλητισμό , σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μέχρι και η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει κάνει εκτενές αφιέρωμα για την θεσσαλική πόλη που έχει γίνει συνώνυμο της καινοτομίας με τίτλο: «Μέσα στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας: Τώρα δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον πολιτικό για να γίνει κάτι». Η βρετανική εφημερίδα επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και εξηγεί γιατί απέκτησαν φήμη για την καινοτομία τους τονίζοντας τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει εκεί και το πόσο η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της.

Με αφορμή το διαδικτυακό συνέδριο Ηγεσίας Leadingminds.gr, στο οποίο συμμετέχει με ομιλία ο πρωτεργάτης και εμπνευστής αυτής της καινοτομίας Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μας εξηγεί πως έφτασε να δημιουργήσει μια πόλη πρότυπο.

– Κύριε Παπαστεργίου τα Τρίκαλα αποτελούν πλέον ένα σύγχρονο μοντέλο πόλης. «Πρωταγωνίστρια» στην ευφυή τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον, με αγάπη για τον πολιτισμό, αποπνέει την αίσθηση της ευημερούσας πόλης. Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργηθεί αυτό το success story;
Ξεκινήσαμε πριν 8 σχεδόν χρόνια, να αλλάζουμε την πόλη, να επανεκκινούμε τον Δήμο Τρικκαίων. Τίποτε δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε πιστεύουμε στη στασιμότητα. Η ανάγκη να τεθούν ουσιαστικοί στόχοι που θα καταστήσουν τον Δήμο σύγχρονο στην πράξη, με υποδομές, με καινοτομίες, με συμμετοχή στα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, οδήγησε σε λήψη πρωτοβουλιών και σε υλοποίηση έργων. Προφανώς και πιστεύουμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προφανώς και χρειαζόμαστε βελτιώσεις σε θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, την εξυπηρέτηση των πολιτών ή την καθημερινότητα των συμπολιτών ΑμεΑ. Αλλά βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο και συνεχίζουμε με έργα και πρωτοβουλίες, για να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο.


– Τα Τρίκαλα, έχουν την ταυτότητα της πρώτης «έξυπνης πόλης» στην Ελλάδα. Μήπως πίσω από μία έξυπνη πόλη βρίσκεται ένας έξυπνος δήμαρχος;
Κρύβεται μια «έξυπνη» κοινωνία. Σκέφτεστε τι θα γινόταν, εάν υπήρχε αναντιστοιχία δημάρχου και δημοτικής ομάδας με την κοινωνία; Η συνεργασία μας με όλους, η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, η ενεργοποίηση των φορέων, η άμεση επαφή και σχέση με ερευνητικές ομάδες και ΑΕΙ της χώρας, η ένταξη σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, είναι τα στοιχεία που δείχνουν πως οι στόχοι της δημοτικής μας ομάδας σταδιακά επιτυγχάνονται και πως μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο, μαζί με την κοινωνία.
– Η περιφέρεια έχει ανάγκη τους νέους της για να ανθίσει. Με ποιες πολιτικές μπορούν οι νέοι να παραμείνουν σε πόλεις της περιφέρειας;
Πολλές φορές αναφέρω το δίλημμα «να έχουμε όμορφα πεζοδρόμια, αλλά τι γίνεται αν περπατούν σε αυτά άνεργοι νέοι και νέες;». Η αυτοδιοίκηση έχει πεπερασμένες δυνατότητες εκ νόμου και εξ αποστολής, για να βρει δουλειά στη νεολαία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αλλά μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα, να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για να ενισχυθεί η πρωτοβουλία των ιδιωτών και ειδικά των νέων ανθρώπων. Στον Δήμο μας αυτήν την περίοδο δημιουργούμε ένα Παθητικό Κτήριο μετατρέποντας παλιά αποθήκη αγροτικών προϊόντων σε κτήριο που θα φιλοξενεί start up επιχειρήσεις. Στόχος δεν ήταν μόνο να βρουν φιλικό περιβάλλον οι νέοι των start up επιχειρήσεων. Αλλά να ξεκινήσουν οι ίδιοι από την αρχή να νοιάζονται για αυτό το κτήριο. Ετσι, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μετατροπή του κτίσματος, απευθύνθηκε αποκλειστικά σε φοιτητές/τρις των ελληνικών ΑΕΙ. Η πολύ μεγάλη προσέλευση δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν προοπτικές, υπάρχει δυναμική.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι τις επόμενες δεκαετίες;
Το περιβάλλον, με την ευρύτερη έννοια και σημασία. Η προστασία και η ζωή γύρω και μέσα από αυτό. Όχι μόνο με την έννοια των δέντρων, με το πράσινο στις πλατείες. Αλλά και με την έννοια της ποιότητας ζωής, της βιώσιμης κινητικότητας, της μετακίνησης εμποδιζόμενων ατόμων, τη ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της προβολής των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών στοιχείων. Η αγάπη για την πόλη και το χωριά μας, μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή και να οδηγήσει σε πλήθος πρωτοβουλιών για το περιβάλλον γύρω μας και, ουσιαστικά, για την ίδια μας τη ζωή.

– Ποιο είναι το όραμά σας τόσο ως Δημάρχου Τρικκαίων για την πόλη σας, όσο και ως Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος;
Στον Δήμο Τρικκαίων συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, για καινοτομίες και για ποιότητα ζωής με υποδομές για όλους/ες σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Στην ΚΕΔΕ βαδίζουμε στον δρόμο της ενίσχυσης των Δήμων μέσω των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων, με έναν ρόλο ουσιαστικό για τη χάραξη πολιτικής, με ανάγκη για αυτοτέλεια, με εξειδικευμένο προσωπικό, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα στους βαθμούς διοίκησης, με στήριξη των πολιτών και με πλήθος δράσεων που σταδιακά υλοποιούμε, για τον πολίτη, για τις πόλεις και τα χωριά μας.

-Στο Leading Minds Festival θα σας ακούσουμε να μιλάτε για «Βιώσιμες και βελτιωμένες πόλεις για κάθε πολίτη». Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για να έχουν οι πόλεις μας ένα σύγχρονο και ανθρώπινο πρόσωπο;
Να δούμε το πρόσωπο της πόλης μας και μετά να το αλλάξουμε.

Την ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε  στο  leadingminds.gr ζωντανά το Σάββατο 19/2/2022 στις 13:00 στο STAGE C.