Δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες του Τυρνάβου

58
Δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες του Τυρνάβου tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Σε απόγνωση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών, οι οποίοι είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων, στις 10 – 11 και 16 Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Μια ζημιά που ήρθε ως συνέχεια όλων των προηγούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή με χαλάζι και ανεμοθύελλα.

Με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί λόγω των χαμηλών τιμών, είναι επιτακτική η ανάγκη να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου σημειώνουν: «Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων γι’ αυτό το ζημιογόνο αίτιο.

Καλούμε επίσης τη νέα κυβέρνηση να κάνει πράξη όλα όσα δήλωναν τα στελέχη της το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όταν οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα κατά τα έτη 2017 και 2018.

Ζητάμε επίσης από τη σημερινή υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραμπατζή να κάνει πράξη τις δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της, την 5/7/18 κατέθεσε τα εξής:

‘Για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί της χώρας μετρούν πληγές από τις καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες επί μία εβδομάδα, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές τόσο στις δενδρώδεις όσο και στις δυναμικές καλλιέργειες. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι παραγωγοί, όχι απλά δεν έχουν το στοιχειώδες, δηλαδή τη συνδρομή και υποστήριξη από τον ΕΛΓΑ, αλλά συναντούν την απροθυμία του να τους αποζημιώσει. Όπως αναφέρει η κ. Αραμπατζή, ο ΕΛΓΑ δεν προβαίνει, ως οφείλει, σε αναγγελίες ζημιών αλλά αντιθέτως φέρνει πορίσματα από επιστημονικές έρευνες των ΗΠΑ, περί «σύμπλοκων φαινομένων» για να ισχυριστεί ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις’».

Οι αγροτικοί σύλλογοι Τυρνάβου και Αργυροπουλίου – Λυγαριάς καλούν τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

(Πηγή eleftheria.gr)