Τα δάση της Σλοβενίας καλωσόρισαν έναν ακόμα λύγκα από το εξωτερικό. Πρόκειται για τον Γκόρου, ο οποίος αφού εντοπίστηκε στη Ρουμανία και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη νότια Σλοβενία στα τέλη Απριλίου, απελευθερώθηκε στην άγρια φύση.

Ο Γκόρου είναι ο πρώτος από τους συνολικά δέκα λύγκες που θα μεταφερθούν στη Σλοβενία, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Life Lynx, μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην διατήρηση του πληθυσμού τους στη Σλοβενία.

Τα σλοβενικά δάση φιλοξενούν περίπου είκοσι λύγκες και η ομάδα του Life Lynx. Η χώρα θα προσπαθήσει να σώσει τον πληθυσμό των άγριων αυτών ζώων, δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας, Ροκ Τσέρνε.

Το 1973 έγινε η πρώτη “τοποθέτηση” λύγκα στη χώρα (είχε μεταφερθεί στη Σλοβενία από τη Σλοβακία) και ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ανακοίνωσε η Βιοϊατρική Σχολή της Λιουμπλιάνα, καθώς η αύξηση του αριθμού τους οδήγησε στη “μετανάστευσή” τους στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η επανάληψη του ίδιου “εγχειρήματος” αναμένεται να είναι το ίδιο επιτυχημένη, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το μόνο που απομένει είναι ο Γκόρου να… προτιμήσει τα σλοβενικά δάση για τη “διαμονή” του, δήλωσε ο Ντάμιαν Οραζεμ, από τη Δασική Υπηρεσία. Τόνισε, επίσης, ότι ο Γκόρου δεν συνιστά κίνδυνο για τα ζώα εκτροφής.

Η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρίγια Μάρκες, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το διεθνές πρόγραμμα και για τη συμβολή της σλοβενικής πλευράς στην υλοποίησή του. Επισήμανε, επίσης, ότι, το υπουργείο θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη του στόχου που θέτει το διεθνές πρόγραμμα για την προστασία και τη διατήρηση του πληθυσμού των λυγκών στη Σλοβενία.