Στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και στη σειρά 351-400 στην παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education (ΤΗΕ), που αποτιμά τις επιδόσεις των κορυφαίων πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο κατατάχθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με βάση τα κριτήρια για την ένταξη στο σύστημα, μόνο 1.400 πανεπιστήμια από τα 22.000 που λειτουργούν σήμερα, περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης. Μεταξύ αυτών και 10 από τα 18 ελληνικά πανεπιστήμια που κατατάσσονται στις θέσεις 351-400 (Πανεπιστήμιο Κρήτης), 501-600 (ΕΚΠΑ), 601-800 (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας), 801-1.000 (ΟΠΑ, Αιγαίου, Πατρών) και 1.001+ (ΔΠΘ).

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων με το ΤΗΕ είναι η πλέον λεπτομερής και περιλαμβάνει μια σειρά από δείκτες που αφορούν την έρευνα, εκπαίδευση, αναλογίες φοιτητών/διδασκόντων, προσέλκυση χρηματοδότησης και αλλοδαπών φοιτητών και διδασκόντων κλπ.

Σε έναν από τους πιο δύσκολους δείκτες, τον αριθμό αναφορών στα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 109η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που, σύμφωνα με την Πρυτανεία του, καταδεικνύει ότι έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη ποιοτική ερευνητική παράδοση, που επιβίωσε παρά την κρίση και την υποστελέχωση.

Από την άλλη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης υστερεί σημαντικά στους δείκτες που σχετίζονται με τις αποφάσεις της Πολιτείας (χρηματοδότηση/φοιτητή, αναλογία διδασκόντων/φοιτητών, ελευθερία επιλογής διεθνών φοιτητών ή διδασκόντων κλπ), μειώνοντας τη συνολική του επίδοση.

Η Πρυτανεία συγχαίρει την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις συνεχείς προσπάθειες και την προσήλωση στην επιστημονική ποιότητα και εύχεται να αρθούν τα θεσμικά εμπόδια που το εμποδίζουν να φθάσει ακόμη ψηλότερα.

Πρωτιά και για το ΟΠΑ

Την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό Παγκόσμιας Διακυβέρνησης «Youth Innovation Competition on Global Governance» (YICGG) στην κατηγορία Most Valuable project κατέλαβε στο μεταξύ, ο τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Καραβάς, με την ομάδα του MINPLUS (MVP).

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, από 15-18 Ιουλίου, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Συμμετείχαν 78 φοιτητές από 49 Πανεπιστήμια και 39 χώρες. Ο Έλληνας φοιτητής και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, Nazahath Ahmed (Μαλδίβες), Radhe Ayu (Ινδονησία), Filip Lariu (Ρουμανία), Lê Na (Βιετνάμ), Wei Jun S. Chan (Σιγκαπούρη) και Anna Branets (Ουκρανία), βραβεύτηκαν για την ιδέα τους MINPLUS. Η ομάδα παρουσίασε μία κοινωνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού, εμπλέκοντας κοινωνικές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών.

Στον ίδιο διαγωνισμό διακρίθηκαν οι φοιτητές Δανιήλ Σουριανός και Μάριος Χριστοδουλίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου), οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Καραβά υπεβαλαν την πρότασή τους για συγκομιδή νερού κατά την περίοδο των μουσώνων, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Επίσης, στον διαγωνισμό «Student Research Competition», στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας, ο προπτυχιακός φοιτητής του ίδιου Τμήματος, Μιχάλης Λουκέρης βραβεύτηκε για την εργασία του «Efficient Computing in a Safe Environment», η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Στέφανου Γεωργίου. Η βραβευθείσα εργασία πραγματεύεται τη βελτίωση της υπολογιστικής κι ενεργειακής απόδοσης που μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία υπολογιστικών υποδομών σε ένα ασφαλές από κακόβουλες επιθέσεις περιβάλλον.

Για τέταρτη συνεχή, το τμήμα ΔΕΤ χρονιά αναδείχθηκε πρώτο στην προτίμηση των υποψηφίων του τέταρτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) με 17.959 μόρια.