Με τα κρούσματα να ξεπερνούν παγκοσμίως τα 2 εκατομμύρια ευρώ, οι χώρες διαφοροποιούνται ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, με το βλέμα στραμμένο και στην επόμενη μέρα της οικονομικής κρίσης που αναμένεται. 

Στη Γερμανία, αρχίζει σήμερα Τρίτη 914/4) η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική «εξόδου», τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε ομαλούς ρυθμούς. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορωνοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.

Στην Κίνα

Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι τα τεράστια σύνορα της χώρας δεν μπορούν να ελεγχθούν πλήρως. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μολυσμένοι από τον κορωνοϊό άνθρωποι δεν θα περάσουν τα ρωσοκινεζικά σύνορα, το Πεκίνο έχει θέσει σε ισχύ πολύ αυστηρά μέτρα στη Σουιφένχε, μια μικρή πόλη της Χεϊλονγκτζιάνγκ, όπου υπάρχει κοινό σημείο ελέγχου με τη Ρωσία. Για να εισέλθει κανείς στην πόλη πρέπει πρώτα να ελεγχθεί αν έχει μολυνθεί από την covid-19 και να τεθεί σε καραντίνα.

Αν και τα βορειοανατολικά σύνορα της Κίνας αποτελούν προτεραιότητα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν τον Μάρτιο επειδή εισήλθαν παράτυπα στη χώρα από τα νοτιοδυτικά σύνορα, στην επαρχία Γιουνάν. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Κινέζοι εργάτες και έμποροι, εισέρχονται στη Γιουνάν από το Λάος και τη Μιανμάρ.

Στις ΗΠΑ

Η Καλιφόρνια καταρτίζει ένα σχέδιο για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, καθώς τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των περιστατικών που εισάγονται στα νοσοκομεία με COVID-19 φέρονται να σταθεροποιούνται στη μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα εξελιχθεί «αναλόγως των εξελίξεων». Κάθε κίνηση για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού δε θα ενεργοποιηθεί πριν από την ουσιαστική μείωση του αριθμού των περιστατικών.

Στην Πολωνία

Η Πολωνία θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Λούκας Σουμόφσκι. “Αποφάσεις θα ληφθούν αύριο ή μεθαύριο σχετικά με το μελλοντικό σενάριο που θα πρέπει να εφαρμοσθεί“, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Στη Νιγηρία

Οι αρχές της Νιγηρίας παρατείνουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας για 14 ημέρες στις πολιτείες Λάγκος, Αμπούτζα και Ογκούν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (13/4) ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι. Τα πρώτα μέτρα περιορισμού επιβλήθηκαν στις τρεις πολιτείες την 30ή Μαρτίου. Ο Μπουχάρι υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να παραταθούν, εξαιτίας της «πολύ ανησυχητικής» αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες πολιτείες.

Μέχρι χθες, οι αρχές έκαναν λόγο για δέκα θανάτους από την ασθένεια COVID-19 και 323 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νιγηρία, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν επιβεβαιωθεί στο Λάγκος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown για τα εκατομμύρια των φτωχότερων Νιγηριανών που εξαρτώνται από το μεροκάματο για να ζήσουν, ειδικά στο Λάγκος, είναι αβάσταχτος για πολλούς. Από την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών εξαιρούνται μόνο εργαζόμενοι σε τομείς που χαρακτηρίζονται κρίσιμοι — όσοι παράγουν ή πωλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα… — όμως τα μέτρα συνεπάγονται πως πολλοί δεν έχουν χρήματα ούτε καν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε γειτονιές του Λάγκος καταγράφονται ένοπλες ληστείες, λεηλασίες, πυρκαγιές και μικρής έκτασης ταραχές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και εικονίζουν βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ινδία

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (14/4) την παράταση ως τουλάχιστον την 3η Μαΐου των μέτρων περιορισμού του 1,3 δισεκατομμυρίου πολιτών της χώρας. Στην Ινδία επιβλήθηκαν από την 25η Μαρτίου αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των προσώπων, που αρχικά σχεδιαζόταν να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες σε εθνικό επίπεδο. Όμως, αντιμέτωπα με την επιτάχυνση της αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πολλά κρατίδια καλούσαν τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση του Μόντι να παρατείνει την ισχύ τους.

Στην Ινδία καταγράφονται πλέον 10.363 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 339 θάνατοι από την ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας νωρίτερα σήμερα. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 15 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης κατά 1.011 μέσα σε ένα 24ωρο.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ υποτιμημένα, καθώς γίνονται συγκριτικά λίγα διαγνωστικά τεστ.

Η γιγαντιαία χώρα της νότιας Ασίας έχει παραλύσει από τα τέλη του Μαρτίου. Πάντως από την 20ή Απριλίου, περιοχές που πλήττονται λιγότερο θα επωφεληθούν από μια άμβλυνση των μέτρων περιορισμού κατά περίπτωση, ώστε σταδιακά να ξαναρχίσει η δραστηριότητα, υποσχέθηκε ο Μόντι στο διάγγελμά του.