Η Ελληνίδα υποψήφια για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άννα Διαμαντοπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El País και στο δημοσιογράφο Álvaro Sánchez, η οποία δημοσιεύεται με τίτλο «Η εκλογή του Joe Biden θα ενισχύσει την πολυμερή συνεργασία» και υπότιτλο: «Η Ελληνίδα υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του Ο.Ο.Σ.Α. θεωρεί απαρχαιωμένο το φορολογικό σύστημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης: τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί όπου δημιουργείται η αξία».

 Η εφημερίδα περιγράφει την Άννα Διαμαντοπούλου ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας», αναλαμβάνοντας «στα 26 της χρόνια – από τις πρώτες γυναίκες στη χώρα της – νομάρχης στην Καστοριά…έκτοτε ακολούθησε ανοδική πορεία, όπως αποδεικνύεται και από το βιογραφικό της… Τώρα, είναι υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α., σε μια διαδικασία στην οποία, αν και φαβορί θεωρείται η Σουηδέζα Cecilia Malmström, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Σύμφωνα με την El País, ο αγώνας κατά των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών υπήρξε σταθερό χαρακτηριστικό στην πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου. Στη διάρκεια της θητείας της ως Ευρωπαία Επίτροπος στις Βρυξέλλες προώθησε νομοθετικές αλλαγές κατά των διακρίσεων λόγω φύλου, ενώ έδωσε μάχες με τις ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή οι τελευταίες ασφάλιζαν ακριβότερα τις γυναίκες λόγω μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης.

Στη συνέντευξή της η Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Για την πορεία της: «Έχω περάσει τα δύο τρίτα της επαγγελματικής μου ζωής σε δημόσιες θέσεις και το ένα τρίτο στον τομέα της έρευνας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, γεγονός που μου προσφέρει μια πανοραμική άποψη των πραγμάτων».
  • Για την βασική της επιδίωξη εάν εκλεγεί: «Στις προτάσεις που παρουσίασα στον ΟΟΣΑ έδωσα έμφαση στην εξάλειψη των αποκλεισμών: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει τέλος στις ανισότητες μεταξύ κρατών, κοινωνιών, γενεών και φύλων».
  • Για την πρόθεσή της να επεκτείνει τα θετικά πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. σε επιπλέον 2,5 δισ. ανθρώπους, κυρίως στην Ν.Α. Ασία και την Λατινική Αμερική: «Ο Ο.Ο.Σ.Α. είναι ο δημιουργός διεθνών κανόνων. Θα επιδιώξω μεγαλύτερη προσήλωση σε προγράμματα όπως η Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις πολυεθνικές».
  • Για τις γεωπολιτικές αναταράξεις, τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό: «Καμία χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, ώστε να τα αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό η πολυμερής συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο θεσμικός χαρακτήρας της πολιτικής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε μεγάλο επίτευγμα. Βέβαια, χρειαζόμαστε τώρα μια νέα πολυσυλλεκτική ώθηση και ένα πιο καλά επεξεργασμένο σχέδιο διεθνούς συνεργασίας. Νομίζω ότι η εκλογή του Joe Biden σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την  έναρξη της ανανέωσης της πολυμερούς συνεργασίας, που τόσο χρειάζεται η διεθνής κοινότητα».
  • Για τη νέα σχέση Ε.Ε. – Η.Π.Α.: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να ανανεωθεί η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ειδικά όσον αφορά σε νέες μορφές συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν εκ νέου τον συνήθη ρόλο τους και θα εγγυηθούν τη διεθνή συνεργασία. Ο Joe Biden έχει δεσμευθεί ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου συμμαχίες και θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική του Trump».
  • Για την ψηφιακή φορολόγηση: «Οι παραδοσιακοί φορολογικοί κανόνες δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας. Θα πρέπει να εισαχθεί μια νέα φορολογική αρχιτεκτονική η οποία θα βασίζεται σε μια στέρεη αρχή: τα κέρδη φορολογούνται εκεί όπου δημιουργείται η αξία».
  • Για τις εκπομπές αερίων και την κλιματική αλλαγή: «Είναι πολύ πιθανό κάποια καλά σχεδιασμένα συστήματα φορολόγησης για την ενέργεια να ωθήσουν πολίτες και επενδυτές να επιλέξουν τις καθαρές πηγές ενέργειας αντί εκείνων που μολύνουν».
  • Για την προοπτική να ηγηθεί για πρώτη φορά γυναίκα στον Ο.Ο.Σ.Α.: «Θα ισοδυναμούσε με το σπάσιμο μίας ακόμη “γυάλινης οροφής”. Η επιλογή μιας γυναίκας επικεφαλής ενός τόσο σημαντικού διεθνούς οργανισμού μπορεί να εμπνεύσει τις γυναίκες να υπερβούν εμπόδια και να κατακτήσουν νέους στόχους».

Ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου μπορείτε να την διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://elpais.com/economia/2021-02-03/anna-diamantopoulou-la-eleccion-de-joe-biden-renovara-el-multilateralismo.html