Διάλεξη του Σπύρου Βλαχόπουλου στο Σπίτι της Κύπρου

11

Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι.), φιλοξενούν διάλεξη με θέμα:  «Το “Σύνταγμα-συνάλλαγμα” του 1844 (το πρώτο μεταεπαναστατικό Σύνταγμα)» που πραγματοποιείται με ομιλητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου  της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι. κ. Ανδρέας Κούκος.

Το Σύνταγμα του 1844 αποτελεί το πρώτο μεταεπαναστατικό Σύνταγμα και έχει μείνει γνωστό στην Ιστορία ως το «Σύνταγμα-συνάλλαγμα» μεταξύ του λαού και του Βασιλέα Όθωνα ύστερα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995) με θέμα διατριβής τη σχέση της ελευθερίας της τέχνης με την προστασία της νεότητας. Το 2003 εξελέγη Λέκτορας, το 2007 Επίκουρος, το 2012 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2016 Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.