Δένδιας για τουρκική προκλητικότητα: Η Ευρώπη διστάζει

by news

Ο Νίκος Δένδιας μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που μετέθεσε για τον Μάρτιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, από το βήμα της Βουλής, καταλόγισε διστακτικότητα στην Ευρώπη και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλή πολέμου εναντίον μέλους της;».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επεσήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη διαύγεια την κατάσταση, με το Κογκρέσο να ψηφίζει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400».

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση ορισμένων κρατών, ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε απόλυτη γνώση για το πήγαιναν τα πράγματα.

«Γνωρίζαμε, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, η ΕΕ έλαβε κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία, κάνει λόγο για ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση και αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης των κυρώσεων, ενώ κάλεσε σε επιβολή κυρώσεων και φυσικά πρόσωπα.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι αυτά αρκούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση «και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και υπομονή».

Επεσήμανε πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι τιμωρητική και επανέλαβε την πάγια θέση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, όμως, όπως σημείωσε, η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι προσυπογράφει το διεθνές δίκαιο», είπε.
Για την αντίδραση της Τουρκίας μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, διαβάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αναφέρει «απορρίπτουμε την παράνομη προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα