Ναι στη θετική ατζέντα, απέναντι στην Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν και προτάσεις για συγκεκριμένες συνέπειες εις βάρος της, ανάλογα με τη συμπεριφορά της, είναι το μήνυμα της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Φωτάκη για τα «ΝΕΑ» ο Δένδιας τονίζει ότι δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Αγκυρα, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα Τουρκία θα παραμείνει στο τραπέζι και μετά τον Μάρτιο και σημειώνει ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται από την ίδια. Απαντώντας δε για τη συνάντησή του με τον Τσαβουσογλου τον Απρίλιο τονίζει ότι «ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός», αναγνωρίζει ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πρέπει να διατηρηθεί για να καταστεί δυνατή η επίσκεψη του στην Αγκυρα…

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο. Αντιθέτως, έχει ταχθεί πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Εχουμε σταθερές θέσεις, τις οποίες υποστηρίζουμε, θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Οταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις» σημειώνει ο ΥΠΕΞ.

Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα τονίζει πως «το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας εξαρτάται από την τουρκική στάση. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκθεση που θα υποβάλει ο ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εχουμε επισημάνει τα βασικά στοιχεία, τα οποία, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να περιέχει η έκθεση αυτή. Ομως, δεν τη συντάσσουμε εμείς» και συμπληρώνει πως η Ελλάδα συζητά υπό «έναν [απαράβατο] αυστηρό όρο: την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Τουρκία να ζητεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης τη στιγμή κατά την οποία είναι αποδεδειγμένο ότι την παραβιάζει κατάφωρα. Το ίδιο ισχύει και για το Μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης του 2016. Δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία, όπως δεν δίδεται λευκή επιταγή σε καμία χώρα».

«Δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στην Τουρκία. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης λαμβάνονται με ομοφωνία, δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες» προσθέτει.