Για τις ενέργειες που κάνει και που προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την κύρωση των μνημονίων με τα Σκόπια και το ρόλο που μπορεί να παίξει στα Βαλκάνια μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δήλωσε ότι: «Απαντάμε σθεναρά, αλλά ψύχραιμα και με μια σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς». Ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε ρητορικό επίπεδο «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας», αλλά «δεν πέφτουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαράθεσης για αυτονόητα, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ζητήματα. Δεν θα αφήσουμε περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές με τη γειτονική χώρα υποστήριξε τα εξής: «Η επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνη βάση, αυτή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Για το βαθμό ετοιμότητας της Ελλάδας είπε: «Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και μιας εκστρατείας ενημέρωσης διεθνώς, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας.».

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε πως όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη εξουσία, πριν από σχεδόν 3 χρόνια, οι σχέσεις βρίσκονταν σε ένα μάλλον μέτριο επίπεδο και ότι «καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε ένα επίπεδο αλληλοκατανόησης με μια χώρα, με την οποία έχουμε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων», αλλά η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέκοψαν την ανοδική πορεία των σχέσεων μας, και όχι με ευθύνη της χώρας μας.

Για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων δήλωσε ότι: «Αισθανόμαστε το ιστορικό χρέος να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, στον δρόμο προς την ΕΕ».

Για την  κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, ο Νίκος Δένδιας απάντησε όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων.