Απεργία πείνας άρχισε ο 19χρονος Δανός Μίκελ Μπριξ σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει την προσοχή των πολιτικών στην ανάγκη για μια πιο τολμηρή πολιτική για το κλίμα στην χώρα του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο στη Δανία.

“Αυτό που θέλω είναι οι πολιτικοί στη Δανία να ξυπνήσουν και να κάνουν επιτέλους κάτι για το κλίμα”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο dpa από την πόλη του, την Φρεντερικσάβν, στη βόρεια Γιουτλάνδη.

Ο νεαρός ακτιβιστής είπε ότι η διαμαρτυρία του θα συνεχιστεί ως τις 5 Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Δανία. “Η κρίση του κλίματος έχει αγνοηθεί πολιτικά για πάρα πολύ καιρό”, σημείωσε, “αλλά τουλάχιστον τώρα συζητείται”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δράση”δήλωσε ο Μπριξ που ωστόσο δεν συνιστά σε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του: “Δεν συνιστώ σε κανέναν να κάνει απεργία πείνας. Είναι επικίνδυνο”.

Ο Μπριξ έφαγε για τελευταία φορά την Δευτέρα το βράδυ, καθώς την επομένη ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, σημαίνοντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Δανία, αλλά και την έναρξη και της δικής του απεργίας πείνας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον βρίσκονται μεταξύ των κεντρικών θεμάτων που απασχολούν τους Δανούς ψηφοφόρους –και στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου αλλά και στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Μπριξ, οι διεθνείς διαμαρτυρίες των νέων για το κλίμα -τις οποίες ενέπνευσε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ- έκαναν τους Δανούς πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν ότι η νεώτερη γενιά παίρνει στα σοβαρά το θέμα του κλίματος.

Από τον Αύγουστο του 2018, η 16χρονη Τούνμπεργκ διαδήλωνε κάθε εβδομάδα έξω από το κοινοβούλιο της Στοκχόλμης κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν “απεργία από το σχολείο για το κλίμα”. Έκτοτε έχουν γίνει κινητοποιήσεις των μαθητών και των νέων σε τουλάχιστον 1.600 πόλεις και περιοχές σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Το κίνημα των νέων αξιώνει από τους πολιτικούς να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το οποίο αποτελεί τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.