Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι τον Μάρτιο του 2020 άλλαξε η Ιστορία. Δισεκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν σε ένα χωρίς προηγούμενο παγκόσμιο lockdown, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χώρα μας – εκτός από τον αόρατο εχθρό – αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα και την απειλή της μαζικής εισδοχής παράνομων μεταναστών στον Έβρο με την καθοδήγηση της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτές τις δύο “προκλήσεις”, η χώρα μας κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό. Ίσως, οι Έλληνες είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα.

Η ελληνική κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά. Απέδειξε ότι διαθέτει σχέδιο, αποφασιστικότητα και τα μέσα να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις μαζί! Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα κατέγραψε “κέρδη”.

Στο θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία έχει μαζί της σύσσωμη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η “ελληνική απάντηση” στον Covid-19, εισπράττει την παγκόσμια αναγνώριση.

Ίσως, ο Covid-19 αποτελεί το νέο σημείο μηδέν. Μία νέα αφετηρία εξελίξεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που επιδρά και στις ελληνοτουρικές σχέσεις.
Αναμφισβήτητα, το μεγάλο θύμα της κρίσης είναι η Οικονομία. Η ύφεση ολοένα και βαθαίνει, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο χαμηλά θα φτάσει.

Εν μέσω, χιλιάδων νεκρών, η Ε.Ε καλείται να επιδείξει πνεύμα αλληλεγγύης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, που περιλαμβάνει το ζήτημα του ανοίγματος των αγορών και της ασφαλής μετακίνησης των πολιτών.

Μία τέτοια συζήτηση, οφείλουμε να κάνουμε και με την Τουρκία, από τη στιγμή που η κρίση του κορωνοϊού, έχει χτυπήσει την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικά τον Τουρισμό, που για τη χώρα μας αποτελεί περίπου το 1/4 του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα παράλια της Τουρκίας και τα ελληνικά νησιά, κάθε χρόνο υπάρχει τουριστική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων πολιτών! Η ασφαλής μετακίνηση όλων αυτών των ανθρώπων, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία των δύο χωρών.

Μπορεί μέσα από μία κρίση να κρύβεται μία ευκαιρία και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η Τουρκία που βρίσκεται σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, είναι η στιγμή να σκεφτεί λογικά και να αφήσει στην άκρη τον επιθετικό αναθεωρητισμό που διακρίνει την εξωτερική της πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Το απέδειξε και στον Έβρο.

Το αποδεικνύει καθημερινά και στο Αιγαίο. Δεν επιδιώκει την στρατιωτικοποίηση των κρίσεων. Έχει αποδείξει εμπράκτως ότι πιστεύει στη συνεννόηση, την καλή γειτονιά και τη συνεργασία.
Προκλήσεις υπάρχουν αλλά και ευκαιρίες.
Ίσως, αυτό που ζούμε Τώρα ενδεχομένως να επηρεάσει αυτό που θα ζήσουμε Αύριο!