Κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας στοχεύει η Ρωσία, κατά τον ένατο μήνα συγκρούσεων, βυθίζοντας τη χώρα στο κρύο και το σκοτάδι. Χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο, που είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να παρέμεναν χωρίς ρεύμα και νερό.

«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram. «Οι ρώσοι τρομοκράτες επετέθησαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργός. «Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα», συνέχισε.

Την ίδια ώρα παραμένει ο εφιάλτης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, με τη Ρωσία να δηλώνει πως θα ήταν ριψοκίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας τώρα που η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών. “Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα — είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε χθες την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία. «Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αιτιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποχωρήσει από αυτήν.

«Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.

Προσχήματα

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Πάντως, δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας ημερήσιο όγκο ρεκόρ αγροτικών προϊόντων δύο ημέρες μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Κίεβο.

Για το θέμα είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, με τον πρώτο να δηλώνει ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Καταδικάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε χθες την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και  προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική υπεύθυνο για την παγκόσμια κρίση  επισιτιστικής ασφάλειας. Η επίμονη στάση της Μόσχας που δείχνει να επιδιώκει την εργαλειοποίηση και του επισιτισμού παράλληλα με αυτή του χειμώνα και του κρύου με το οποίο απειλεί τις χώρες της Ευρώπης έχει προκαλέσει πλέον έντοντες αντιδράσεις και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι ενδεικτική αφού χαρακτηρίζει αφενός αδικαιολόγητη τη στάση της Ρωσίας αφετέρου την χαρακτηρίζει και ως μοναδική υπεύθυνο.

Όπως σημείωσε χθες, ότι από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.