Εκρηκτική η κατάσταση στο μεταναστευτικό, με τις ροές μεταναστών να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τις τοπικές κοινωνίες να δοκιμάζουν τα όριά τους.

Μόνο τις τελευταίες ώρες, η Λέσβος και η Σύμη «υποδέχθηκαν» περισσότερους από 250 νέους μετανάστες συνολικά, ενώ, την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης να δοθεί λύση στην πληγή του μεταναστευτικού.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ιδίως προς τη Λέσβο.

Δεκάδες νέες αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο

Περίπου 200 μετανάστες έφθασαν τις τελευταίες ώρες στη Σκάλα Συκαμιάς συγκεκριμένα, όπου τους παραλαμβάνουν εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Μάλιστα, λίγο πριν φθάσουν στο νησί η βάρκα που τους μετέφερε φέρεται να ξεφούσκωσε ή να την τρύπησε κάποιος.

Νωρίτερα, σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη Σκάλα Συκαμιάς και λίγο  αργότερα φουσκωτό με άλλα 35 άτομα εντοπίστηκε στην Αγριελιά, με τον χειριστή να συλλαμβάνεται. Ακόμη 34 άτομα εντοπίστηκαν σε άλλο φουσκωτό στην ίδια περιοχή, ενώ άλλοι 69 βρέθηκαν στην Αντίσσα. Μεταφέρθηκαν όλοι σε δομή φιλοξενίας.

Το Λιμενικό εντόπισε ακόμη φουσκωτό με 35 αλλοδαπούς κοντά στο Φαρμακονήσι και μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέρο, ενώ τη νύχτα, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, βόρεια της Σάμου, εντοπίστηκε λέμβος με 36 άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Βαθύ. Συνολικά, χθες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 284 μετανάστες, περνώντας από τα τουρκικά παράλια με βάρκα.

 

Welt: Μόνο 1 από τους 50 μετανάστες επιστρέφει στην Τουρκία, από το 2016

Τους τραγικά αργούς ρυθμούς επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία επισημαίνει, την ίδια ώρα, η  Welt, σημειώνοντας ότι μόνον ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες παίρνει το δρόμο της επιστροφής.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο των επαφών των υπουργείων Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι συνεργάτες της γερμανικής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Στον τομέα αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδόν αποτύχει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την πρωτόδικη απόρριψη χορήγησης ασύλου δεν διαδέχεται σχεδόν ποτέ μια τελεσίδικη, που αποτελεί όμως προϋπόθεση για μια επαναπροώθηση στην Τουρκία.

 

«Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μόλις 1.907 παράτυποι μετανάστες, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα σχεδόν 110.000 μετανάστες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, μόνο ένας από 50 επιβαίνοντες στα πλοιάρια επέστρεψε στην Τουρκία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει: «Οι περισσότεροι παρατηρητές ωστόσο θεωρούν ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων δεν οφείλεται στην Τουρκία, η οποία δέχεται πίσω στο έδαφός της τους περισσότερους μετανάστες, μόλις λάβει από τις ελληνικές αρχές τους καταλόγους με τα ονόματα τους».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, μάλιστα, ότι από τις 1.970 επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι 801 έγιναν το 2016, οι 683 το 2017, οι 322 το 2018 ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν γίνει μόλις 101.

«Σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές η ευθύνη δεν ανήκει στην Τουρκία. Όταν οι Έλληνες στέλνουν λίστες η τουρκική πλευρά απορρίπτει κατά διαστήματα ορισμένους από τους προς επιστροφή παράτυπους μετανάστες για λόγους ασφαλείας αλλά συνήθως δέχονται τα ονόματα» γράφει, τέλος, η Welt επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους.

Μόρια

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198! Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.