Το ζεύγος Κλίντον έχει στραφεί τελευταία στη συγγραφή πολιτικών θρίλερ. Προηγήθηκε ο Μπιλ με δύο βιβλία σε συνεργασία με τον μάστορα του σασπένς Τζέιμς Πάτερσον. Τώρα κάνει το ντεμπούτο της και η Χίλαρι, μετά επτά βιβλία στο ενεργητικό της, κανένα όμως μυθιστόρημα. «Η κατάσταση τρόμου», που συνέγραψε με τη Λουίζ Πένι, βραβευμένη Καναδή συγγραφέα 17 αστυνομικών μυθιστορημάτων, δικαιώνει το εγχείρημά της, αφού συμπράττουν η γνώση της γεωπολιτικής από την Κλίντον και η αφηγηματική δεινότητα της Πένι. Καθώς εναλλάσσονται το μυστήριο και η ίντριγκα, ο πατριωτισμός και η προδοσία, η καχυποψία και οι ανίερες συμμαχίες, ο τρόμος και η ελπίδα, οι συνωμοσίες κατά της δημοκρατίας, αναπόφευκτοι γίνονται οι συνειρμοί από την πρόσφατη αμερικανική εμπειρία.

του Αχιλλέα Παπαρσένου

Η πλοκή του βιβλίου προέκυψε όταν η Πένι ρώτησε την Κλίντον ποιος ήταν ένας από τους χειρότερους εφιάλτες της ως υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, για να εισπράξει την απάντηση: Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από τρομοκράτες. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι κυρίως γυναίκες, η υπουργός Εξωτερικών Ελεν Ανταμς, η σύμβουλός της και παιδική φίλη Ελίζαμπεθ Τζέιμσον και η νεαρή διπλωμάτις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αναχίτα Νταχίρ, με γονείς από το Ιράν και τον Λίβανο. Στην Αμερική την εξουσία έχει μόλις αναλάβει ο Ντάγκλας Ουίλιαμς από τον «εγκληματικά ανίκανο» προκάτοχό του Ερικ Νταν και, προς έκπληξη, όλων αναθέτει το ΥΠΕΞ στην Ανταμς, πρώην επικεφαλής ενός πανίσχυρου δημοσιογραφικού οργανισμού, που είχε στηρίξει τον εσωκομματικό αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές, ίσως για να την «κάψει», υποτιμώντας την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πόστου.

Βομβιστικές επιθέσεις

Ενώ η Ανταμς αρχίζει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της Αμερικής, που είχε πληγεί από τον νάρκισσο πρόεδρο Νταν, τρεις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες σε λεωφορεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, στα οποία επέβαιναν τρεις Πακιστανοί πυρηνικοί φυσικοί, τη ρίχνουν αμέσως στα βαθιά νερά της διπλωματίας. Η εκκωφαντική σιωπή γύρω από τις επιθέσεις εντείνει τον ενδόμυχο φόβο της μήπως αυτές αποτελούσαν αντιπερισπασμό για άλλες χειρότερες, που θα ακολουθούσαν κατά αμερικανικών στόχων. Αποδέκτης ενός απόκρυφου ανώνυμου μηνύματος λίγο πριν την πρώτη έκρηξη ήταν η Νταχίρ, αλλά χωρίς την αποκωδικοποίησή του δεν δόθηκε συνέχεια. Μεταξύ των τραυματιών στη Φρανκφούρτη περιλαμβάνεται ένας πρώην σύντροφός της, όταν υπηρετούσε στο Ισλαμαμπάντ, ο δημοσιογράφος Γκιλ Μπαχάρ, γιος της Ανταμς από τον πρώτο γάμο της, που είχε ασπασθεί το Ισλάμ κατά τη διάρκεια ομηρίας του από τζιχαντιστές στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν. Το μυστήριο εντείνεται.

Ποιοι όμως ευθύνονταν για το μακελειό στην Ευρώπη και ποιοι πιθανώς γνώριζαν για κυοφορούμενες επιθέσεις στην Αμερική; Η Ανταμς, για να φτάσει στην πηγή του κακού, αποδύεται με πείσμα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, που την οδηγεί στην Τεχεράνη, στο Ισλαμαμπάντ και στη Μόσχα, μη διστάζοντας να εκβιάσει τον Ρώσο πρόεδρο και να συμμαχήσει με τον ηγέτη του Ιράν. «Ο ντίλερ του θανάτου» αποκαλύπτεται ότι είναι ένας γνώριμός της, ο Πακιστανός πυρηνικός φυσικός Μπασίρ Σαχ, κατασκευαστής πυρηνικών όπλων με ουράνιο, που του προμηθεύει η ρωσική μαφία. Ενας από τους πελάτες του ήταν η Αλ Κάιντα, ορκισμένη να εκδικηθεί τη δολοφονία του αρχηγού της Οσάμα μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς. Ο Σαχ είχε συλληφθεί παλαιότερα στο Πακιστάν μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για τη σκοτεινή δραστηριότητά του από την τηλεόραση της Ανταμς και από τότε έγινε θανάσιμος εχθρός της. Δεν άργησε ωστόσο να αφεθεί ελεύθερος με τις ευλογίες της κυβέρνησης Νταν, που δεν έφερε επίσης αντίρρηση να ελέγχουν οι Πακιστανοί την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν οι προστατευόμενοί τους Ταλιμπάν επέστρεφαν στην εξουσία μετά τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των Αμερικανών.

Μια επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο εργοστάσιο του Σαχ δεν ανακαλύπτει ούτε τον ίδιο, ούτε πυρηνικά όπλα. Κάποιος είχε προφανώς προειδοποιήσει τον «έμπορο του τρόμου» για τη μυστική επιχείρηση. Οι φόβοι ότι πυρηνικά όπλα έχουν μεταφερθεί λαθραία στην Αμερική επιβεβαιώνονται, όταν ο Σαχ συλλαμβάνεται στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, τον τόπο κατοικίας του πρώην Αμερικανού προέδρου. Τρεις «βρώμικες βόμβες» προορίζονται να εκραγούν στον Λευκό Οίκο, στη Νέα Υόρκη και στο Κάνσας Σίτι.

Απειλή για τη δημοκρατία

Φαντάζει φρικαλέο κάποιοι στην Αμερική να έχουν συνωμοτήσει κατά της πατρίδας τους σε συμπαιγνία με αδίστακτους τρομοκράτες. Καθώς όμως γίνεται φανερό ότι η απειλή για τη δημοκρατία δεν προέρχεται μόνον απ’ έξω αλλά και από μέσα, αποκαλύπτεται ότι μια δράκα ακροδεξιών σε υψηλές θέσεις, στον στρατό, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι αυτοαποκαλούμενοι «αληθινοί πατριώτες», απεργάζονται την κατάλυση της δημοκρατίας με το πρόσχημα ότι η χώρα έχει θυσιάσει τις ιδρυτικές αρχές της στον βωμό του πολυπολιτισμού, των μεταναστών, των μειονοτήτων και των ομοφυλοφίλων, και βυσσοδομούν για την επαναφορά του Νταν ως «από μηχανής θεού» για να σώσει την Αμερική από το χάος που θα προκύψει, όταν εκραγούν οι τρεις πυρηνικές βόμβες. Ενώ αυτές απασφαλίζονται την τελευταία στιγμή, οι υποψίες στρέφονται στον αρχηγό του Μεικτού Επιτελείου, στον διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και στην επιτελάρχη του Λευκού Οίκου. Ποιος είναι ο προδότης ανάμεσά τους; Και άραγε πόσο αδιανόητο είναι η μυθοπλασία να γίνει κάποτε οδυνηρή πραγματικότητα;


* Ο Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας. Το άρθρο δημοσιεύεται στην Καθημερινή.