Την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν περιέγραψε σε συνέντευξή του στον Χάρη Παυλίδη και το Κανάλι – 1 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, δύο εικοσιτετράωρα προτού αυτή γίνει γνωστή, το πρωί της Παρασκευής.

Ερωτώμενος με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για την πιθανότητα συνάντησης ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Ευχομαι να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα αποτελεί σημαντική είδηση μια συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Τούρκου προέδρου. Επί της ουσίας είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές. Η συνάντηση θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική καθώς οι δύο χώρες συγκροτούν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχουμε κοινές προκλήσεις και ενδιαφέροντα για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα η οποία είναι η αυλή μας, δεν είναι κάπου μακριά».

Αναφερόμενος στην πιθανή ατζέντα εξήγησε: «Αυτή η κρίση μας αφορά άμεσα. Είναι δυο σπίτια παραδίπλα από το δικό μας. Και Ελλάδα και Τουρκία έχουν να συζητήσουν πράγματα αναφορικά με την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή. Μόνο θετικό είναι να διατηρείται ένας δίαυλος επικοινωνίας ανοιχτός χωρίς αυτό βεβαια να σημαίνει ότι εμείς αλλάζουμε θέσεις ή υπαναχωρούμε από το δίκιο που είναι με το μέρος μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν έκρυψε την ανησυχία του «με αυτά που συμβαίνουν. Πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση». «Δεν αισιοδοξώ για μια γρήγορη αποσυμπίεση της έντασης γιατί από τη μία η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ουκρανικούς στόχους και από την άλλη έχει βάλει στην ουκρανική επικράτεια χιλιάδες στρατιώτες και αυτό αντιλαμβάνεστε προκαλεί σκέψεις. Πόσο θα μείνουν, τι στόχο έχουν και μέχρι που θέλουν να φτάσουν. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως θετικό ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν αλλά δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Η μεν Ρωσία επιμένει σε μία άνευ προηγουμένου αίτηση για αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας άρα την μετάπτωσή της σε ουδέτερο έδαφος και από την άλλη οι Ουκρανοί απαντούν πως δεν να δεχθούν από μια Τρίτη δύναμη να τους επιβάλλει πολιτικές επιλογές ή πολιτικούς σχεδιασμούς. Για την ώρα δεν φαίνεται στην ώρα η χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Με δεδομένο ότι ένας πόλεμος αρχίζει με έναν τρόπο αλλά τελειώνει με έναν δυσκολότερο με τις δύο πλευρές να αναζητούν διέξοδο με οφέλη».

 

Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος συμμετείχε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Βέμπερ και ερωτώμενος σχετικά μετέφερε: «Το πρώτο συμπέρασμα από την κουβέντα που είχαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Βέμπερ είναι ότι η Ευρώπη υιοθέτησε μια ενιαία στάση απέναντι στην ρωσική εισβολή χωρίς καθυστέρηση και κυρίως χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η Ευρώπη για πρώτη φορά αντιδρά και γρήγορα και αποτελεσματικά και αποφάσισε ένα πλέγμα κυρώσεων οι οποίες πλήττουν ήδη πολύ βαριά τη ρωσική παρατήρηση.

Προφανώς η Ρωσία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τον αναθεωρητισμό της. Είναι κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα και οποιονδήποτε άλλο αναθεωρητικό ηγέτη στην περιοχή ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται την παραχάραξη της ιστορίας, τον εκ νέου επανασχεδιασμό των συνόρων και την ανατροπή των σταθερών της ειρήνης όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Και αυτή είναι κοινή πεποίθηση και του κ. Βέμπερ και του ΕΛΚ.

Τρίτη παρατήρηση, προέχει στην παρούσα φάση να βρεθεί μία επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτελεσματικότερη για να ανοίξουν ταχέως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Χρειάζεται η Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και πρέπει να φτάσει το ταχύτερο δυνατόν μέσω ασφαλών οδών. Για να μειωθούν το δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι Ουκρανοί.

Τελευταίο συμπέρασμα, ήρθε η ώρα να γίνει αυτή η κουβέντα που πρωτοανοίξανε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικούς μήνες. Γεωπολιτική στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει στη συζήτηση αυτή άμεσα, υπάρχει το μομέντουμ, υπάρχει και η θέληση. Βλεπετε πως και οι Γερμανοί αλλάζουν δόγμα και προχωρούν σε εξοπλισμούς. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκτήσει έναν ξεχωριστό αμυντικό βραχίονα όχι για να κάνει πολέμους και εκστρατείες, αλλά για να στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Η ειρήνη θέλει ισχυρή άμυνα. Αυτό λέμε. Και στην Ελλάδα πολύ σωστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε θωράκιση των αμυντικών δυνάμεων, όχι για να κάνουμε εκστρατεία απέναντι σε κάποια χώρα, αλλά για να έχουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Και κυρίως διότι όταν έχεις ισχυρή θωράκιση ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να την χρησιμοποιήσεις».

Σχετικά με την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας, το απέκλεισε σημειώνοντας: «Η Ουκρανία δεν είναι ΝΑΤΟϊκό έδαφος οπότε δεν τίθεται θέμα να σταλεί εκεί οποιαδήποτε ΝΑΤΟϊκή δύναμη άρα και ελληνική. Θεωρητικά εάν παρίστατο ανάγκη προστασίας αυτό θα αφορούσε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που είναι όμως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπου εκεί χώρες της συμμαχίας έχουμε όλοι συμβατική υποχρέωση συνδρομής αν φυσικά ζητηθεί. Επί του παρόντος είναι ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων».