«Είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας, ένα σχέδιο το οποίο χρησιμοποιεί την ενέργεια ως καταλύτη για θετικές εξελίξεις στο επίπεδο το οικονομικό, της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που είναι μια περιοχή η οποία επί χρόνια ταλανίζεται από εντάσεις και συγκρούσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον αγωγό EastMed.

«Εκτός από αυτό το βασικό μήνυμα, προφανώς μέσω του αγωγού αυτού οι χώρες που το υπέγραψαν έρχονται πιο κοντά, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης γιατί αυξάνονται οι πηγές τροφοδοσίας, οι εναλλακτικές λύσεις δηλαδή σε σχέση με το φυσικό αέριο και φυσικά αποστέλλεται και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία», τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «η Τουρκία έσπευσε να αμφισβητήσει τις υπογραφές και τη συμφωνία και επομένως πρέπει να τονιστεί αυτή η διάσταση, δεν στρέφεται ο αγωγός αυτός εναντίον οιουδήποτε, είναι αντίθετα ένα σχέδιο που στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της προόδου στην περιοχή αυτή, αλλά επειδή υπάρχει αυτή η παραφωνία από την πλευρά της Τουρκίας, είμαι υποχρεωμένος να το τονίσω».

«Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της και εμείς κάνουμε τη δική μας. Και την κάνουμε σε συνεργασία και με άλλες χώρες, προσπαθούμε να ενισχύσουμε γενικότερα τις συμμαχίες της Ελλάδας διεθνώς και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων, νομίζω ότι αυτό επιτυγχάνεται, κινείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα θα πάει και στην Αμερική, κινείται ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμύνης, εμείς στο υπουργείο Ενέργειας, ο καθένας από τη δική του πλευρά κάνει αυτό το οποίο είναι εθνικό μας καθήκον, διότι η Ελλάδα θέλει την ειρηνική συνύπαρξη με όλους, αλλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει αναχρονιστικές προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες προσεγγίσεις δεν βλάπτουν μόνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, βλάπτουν και την ίδια την Τουρκία, εγώ θεωρώ και τα ίδια τα συμφέροντα του τουρκικού λαού», είπε.

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντική είναι τυχόν μελλοντική συμμετοχή της Ιταλίας, η οποία χαιρέτισε τη συμφωνία για τον EastMed, σημείωσε: «είναι σημαντική, διότι το αέριο είναι προτιμότερο να καταλήγει φυσικά μέσω της Ιταλίας στην ίδια την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη και επομένως η Ιταλία είναι ένας εταίρος μεγάλης σημασίας, έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στις συζητήσεις και τις διαδικασίες, στηρίζει το έργο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μελέτες τις προκαταρκτικές που έχουν χρηματοδοτηθεί αλλά και με το χαρακτηρισμό του έργου ως έργου κοινού ενδιαφέροντος. Επί της αρχής όμως υπάρχει μια ξεκάθαρη, νομίζω, τοποθέτηση».

Αναφερόμενος στη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, επισήμανε πως «υπάρχει», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν τοποθετήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα τον κ. Πάιατ, υπήρχαν από το καλοκαίρι όταν κάναμε, εδώ στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου τη συνάντηση “3+1” Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ με την παρουσία του κ. Φάνον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ξεκαθαριστεί από τις ΗΠΑ ότι στηρίζεται αυτό το έργο, όπως στηρίζεται επίσης και από την ΕΕ».

«Το έργο αυτό είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πια ένα όνειρο, αλλά ένα έργο το οποίο αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά», προσέθεσε ο υπουργός.

Σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «βεβαίως υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, είναι υποθαλάσσιος αγωγός, έχει μεγάλο μήκος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά τα περισσότερα ενεργειακά πρότζεκτ είναι δύσκολα και σύνθετα. Είναι σημαντικό ότι στηρίζεται από τρεις χώρες, είναι σημαντικό ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ προς διοχέτευση στην Ευρώπη, είναι σημαντικό ότι στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζεται από τις ΗΠΑ, επίσης, και σημαντικό ότι έχει και αυτή την “εμπορική” πλέον στήριξη από εταιρείες του χώρου σημαντικές. Θα υπάρχουν ανηφοριές, θα υπάρχουν πάντοτε προβλήματα προς επίλυση αλλά είμαστε εδώ για να τα παρακολουθούμε όλοι μαζί».

Για την παρουσία των Μανιάτη και Σταθάκη στην τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι «ήταν μια συνειδητή επιλογή διότι τα πρότζεκτ αυτά κρατούν πολλά χρόνια, έχουν ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση Σαμαρά με τον κ. Μανιάτη υπουργό, στη συνέχεια προωθήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Σταθάκη, καλέσαμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους και για να μην οικειοποιηθούμε και δικό τους έργο, γιατί έγινε μια συνολική εθνική προσπάθεια, αλλά και γιατί θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σοβαρότητας και εθνικής ενότητας».

Ερωτηθείς τους στόχους του υπουργείου το 2020 σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την προστασία του, αναφέρθηκε στη «φιλόδοξη πράσινη ατζέντα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ατζέντα αυτή -τόνισε ο υπουργός- «ξεκινάει από το μεγάλο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης της χώρας μέχρι το 2028, περνάει από την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών, την ενίσχυση της πολιτικής για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτήρια, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και φτάνει σε περισσότερο αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, η ενίσχυση της στήριξης των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ένα εθνικό σχέδιο αναδάσωσης γιατί ακόμα και σε αυτό έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω».

«Έχουμε μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα, η οποία συμπληρώνεται και από την πολιτική που πρέπει να κάνουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων»τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο θέμα περιβάλλοντος, αλλά και θέμα πολιτισμού, να δούμε με αποφασιστικότητα το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων» σημείωσε.