Το νέο δημοφιλές πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους προαναγγέλλει, μιλώντας στο Capital.gr o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Εντός του πρώτου τριμήνου οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ. Νέο πλαίσιο για offshore πάρκα και αποθήκευση.

“Δεν θα αφήσουμε να μας ξεφύγουν οι τιμές στο ρεύμα” διαμηνύει ο υπουργός αναφερόμενος στις “αρρυθμίες” του target model. Προαναγγέλλει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΛΑΡΚΟ. Ζητούμενο μια “διάφανη συμφωνία” που να μην λειτουργεί αρνητικά για τη βιομηχανία, στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος.

Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο

– Ας ξεκινήσουμε από το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που γνώρισε τεράστια επιτυχία αν και υπήρξαν παράπονα από όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν. Πότε θα υπάρξει συνέχεια; Εξετάζετε πιθανές βελτιώσεις στη διαδικασία; 

Σίγουρα το “Εξοικονομώ” ήταν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό που βγήκε ποτέ και ο όλος θόρυβος έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να πάμε γρήγορα σε ένα καινούριο “Εξοικονομώ”, τώρα αμέσως, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα τρέξει, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

– Έχετε χαρακτηρίσει το 2021 ως έτος ορόσημο για το κτηματολόγιο. Για ποιο λόγο; Τι αλλάζει για τους πολίτες;

Αλλάζουν δύο πράγματα. Πρώτα απ᾽ όλα θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρονικές υπηρεσίες, το κτηματολόγιο γίνεται ψηφιακό και πρέπει να το κάνουμε ακολουθώντας το συνολικότερο ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Από την άλλη πλευρά θέλουμε να τρέξει επί της ουσίας το κτηματολόγιο. Θα ανοίξουν πολλά κτηματολογικά γραφεία, 92 είναι ο συνολικός σχεδιασμός. Όταν παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση είχαμε 2. Τώρα λειτουργούν 17.

Το κτηματολόγιο λέει, εγώ κρατάω και μια επιφύλαξη, ότι μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργούν όλα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα γιατί είναι μια απόδειξη εκσυγχρονισμού των πραγμάτων γύρω από το κτηματολόγιο αλλά παράλληλα θα τρέξει και η κτηματογράφηση.

Οι πρώτες, οι βασικές δηλώσεις από 25% που τις παραλάβαμε, έχουν πάει στο 65%, το “λειτουργούν” όπως λέγεται.  Το κτηματολόγιο στο τέλος της χρονιάς θα είναι στο 37% και ήδη έχει επεκταθεί η κτηματογράφηση στο 93% της χώρας και έχουν ανατεθεί και κάποιες άλλες συμβάσεις. Ουσιαστικά αυτή την ώρα οι εκκρεμότητες που έχουμε,  που δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή τίποτα, είναι μόνο στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία. Παντού αλλού έχει τρέξει. Βεβαίως είναι μεγάλο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι στις αρχές του 2024 να έχουμε αυτό που λέμε κτηματολόγιο σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να υπάρχει επιτέλους και στην Ελλάδα.

– Να περάσουμε στην αγορά των ΑΠΕ όπου εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αλλά και η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης. Πότε θα προβλέπεται να προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες;

Θα επιχειρήσουμε την άνοιξη. Θα προηγηθεί μια οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση, η οποία ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση, και θα ακολουθήσει αυτή η πρωτοβουλία για τις ΑΠΕ. Έχει προηγηθεί η απλούστευση των αδειών παραγωγής, τώρα έχουν αντικατασταθεί με τη βεβαίωση παραγωγού. Θα έχουμε μια πρωτοβουλία για τα offshore πάρκα, τα θαλάσσια πάρκα. Θα δούμε προφανώς -ήδη έχουμε και σχετική ομάδα εργασίας δημιουργήσει- τα ζητήματα της αποθήκευσης. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι παρούσα, όχι απλώς στις ΑΠΕ, αλλά στο πιο καινοτόμο κομμάτι των ΑΠΕ, που σημαίνει offshore, που σημαίνει αποθήκευση, αντλησιοταμίευση, υδρογόνο για το οποίο επίσης έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών, μια ομάδα εργασίας. 

– Στην αγορά ηλεκτρισμού η έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς συνοδεύτηκε από αρρυθμίες και αντί για μειώσεις κινδυνεύουμε να έχουμε αυξήσεις στο ρεύμα. Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε εάν συνεχιστεί αυτή η στρέβλωση;

Δεν τις είχαμε αποκλείσει τις αρρυθμίες. Είχαμε μιλήσει για παιδικές ασθένειες. Παρατηρήθηκαν αυτές οι παιδικές ασθένειες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που εισήχθη το target model. Αλλά αυτός δεν ήταν λόγος να μην εισαχθεί στην Ελλάδα καθώς ήμασταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν το είχε. Όπως γνωρίζουν οι παρακολουθούντες τα πράγματα της αγοράς ενέργειας, υπήρξε μια άμεση και δραστική και αυστηρή παρέμβαση του υπουργείου προς τους παράγοντες της αγοράς αμέσως μόλις παρατηρήθηκαν οι αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες έχουν αποκλιμακωθεί. Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει μια σχετική διαβούλευση για να δει πως μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει μια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, δεν έχουμε κανένα περιθώριο να παίξουμε με τις τιμές του ρεύματος, όχι εμείς, οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δυο πράγματα στην αγορά ενέργειας είναι κατανοητά σε όλο τον κόσμο: η παροχή ενέργειας, όλοι το καταλαβαίνουμε όταν δεν έχουμε ηλεκτρικό στο σπίτι και οι τιμές. Ε λοιπόν δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας ξεφύγει το θέμα με τις τιμές. Αυτό είναι τελείως καθαρό. 

– Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων που επιβλέπετε, της ΔΕΠΑ, των  ΕΛΠΕ  και της ΛΑΡΚΟ;

Κοιτάξτε, κάποιες είναι μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, κάποιες άλλες δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Του ΔΕΔΔΗΕ που δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, υπολογίζουν οι σύμβουλοι -τώρα ξεκίνησε η διαδικασία- ότι θα έχει κλείσει με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ΔΕΠΑ τρέχει από τότε που περάσαμε το νόμο περί τα τέλη του 2019, ξεκίνησε η διαδικασία. Βεβαίως πέσαμε μέσα στον κορονοϊό, έχει και το ΤΑΙΠΕΔ τις δικές του διαδικασίες. Τώρα έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την άνοιξη, για τις δύο αυτές διαδικασίες. Το παρακολουθούμε μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ από κοντά. 

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια ιστορία που κρατάει εδώ και 35 χρόνια, όπως ξέρετε. Έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και ο νόμος ο ίδιος λέει ότι είτε θα βρεθεί επενδυτής, είτε η επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Όχι μόνο λόγω ΕΕ, αυτό είναι το λιγότερο. Το περισσότερο είναι γιατί μια επιχείρηση να μπαίνει τόσο πολύ μέσα και να συντηρείται από το Δημόσιο, από τους φορολογούμενους τελικά. Και εκείνο το οποίο βλέπουμε πάντως είναι ότι ακριβώς επειδή εφαρμόζοντας την απόφαση, τη συμφωνία με την ΕΕ, η εταιρεία, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για να είμαι ακριβέστερος, θα πουληθούν ελεύθερα βαρών, υπάρχει ένα καταρχήν ενδιαφέρον. Θα το δούμε αυτό πως θα εκδηλωθεί την 1η Φεβρουαρίου, όταν λήγουν και επισήμως οι προσφορές, οι μη δεσμευτικές προσφορές. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια βάση επενδυτών αυτήν την ώρα, καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε. 

– Στο κεφάλαιο ΔΕΗ σας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση ότι βιάζεστε με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης και ότι προχωράτε σε μια αχρείαστη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ . Τι απαντάτε; 

Μα τί βιαζόμαστε; Τα προηγούμενα 3 χρόνια, πριν αναλάβουμε εμείς, η ΔΕΗ εξαιτίας του λιγνίτη είχε μπει μέσα παραπάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα έπρεπε να μπει μια επιχείρηση που είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού για να παρέμβει μια κυβέρνηση. Παρεμβαίνουμε τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, προφανείς, όσο και για λόγους οικονομικούς, με ένα γενναιόδωρο πακέτο για τις λιγνιτικές περιοχές. Το σημερινό πρόγραμμα της δυτικής Μακεδονίας είναι 500 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και μιλάμε για 5 δισ. ευρώ, δηλαδή για κονδύλια που είναι 10 φορές παραπάνω. Ποια διαφορά υπάρχει; Και αυτό το λέω για την αντιπολίτευση: ήδη υπήρχε η απολιγνιτοποίηση, αλλά χωρίς πρόγραμμα. Και χωρίς κανένα αντιστάθμισμα για τις περιοχές αυτές. Εννοώ ότι εάν δείτε τη λιγνιτική παραγωγή μεταξύ του ’10 και του ’19 είχε μειωθεί κατά τα δύο τρίτα στις περιοχές αυτές, οι οποίες όμως δεν είχαν λάβει κανένα αντιστάθμισμα από τις κυβερνήσεις. Είναι πρώτη φορά που η απολιγνιτοποίηση θα γίνει, αλλά γίνεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει, προς το καλύτερο φυσικά, τη φυσιογνωμία των περιοχών αυτών. 

– Ας κλείσουμε με το θέμα του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας. Υπάρχουν σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των βιομηχανιών με τη ΔΕΗ όπου διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση. Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό θέμα πολιτικά όπως έγινε και στο παρελθόν;

Στη ΔΕΗ το δημόσιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν παύει να είναι μέτοχος πλειοψηφίας. Αλλά την ίδια στιγμή η ΔΕΗ επίσης δεν παύει να είναι εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο. Γίνονται, ξεκίνησαν αυτή την ώρα διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια σε σχέση με τη βιομηχανία. Εμείς βεβαίως παρακολουθούμε. Αλλά εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω, εκείνα μάλλον που μπορώ να σας πω, είναι δύο πράγματα: από τη μια πλευρά δε νομίζω ότι κανένας, και η ΔΕΗ, θέλει να λειτουργήσει με αρνητικό τρόπο για τη βιομηχανία, διότι βιομηχανία σημαίνει εργαζόμενοι, σημαίνει προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Αλλά από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεστε ότι και η ΔΕΗ πρέπει με έναν διαφανή τρόπο να καταλήξει σε μία συμφωνία, έτσι ώστε να μη ζημιωθεί και η ίδια και να μη θεωρηθεί ότι έκανε την οποιαδήποτε χαριστική πράξη. Και αυτή η ισορροπία είναι που πρέπει να βρεθεί στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: capital.gr