Εδώ σήμερα θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που ασκείτε, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα το μεσημέρι της Τρίτης να μιλήσει για τις διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο.

Είχαν προηγηθεί στο βήμα οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έβαλαν κατά του βασικού κορμού του νομοσχεδίου, και έλαβαν τον χαρακτηρισμό «εργατοπατερικά κόμματα», τόσο από τον εισηγητή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μαραβέγια, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος προέβλεψε ότι στο τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κριτική που ασκούν θα τους εκθέσει ακόμη μια φορά, και κατηγόρησε όσους σφοδρά επικρίνουν τις διατάξεις ότι τελικά στρέφονται κατά των ίδιων των εργαζομένων.

Ο κ. Χατζηδάκης, που ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πάσχει από πολιτικό διπολισμό, επισήμανε πως όσα ακούστηκαν σήμερα, και από την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όσα εδώ και ημέρες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου, είναι ξιφούλκηση εναντίον του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δικές μας ρυθμίσεις συνδυάζουν δύο στόχους. Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -και γι΄ αυτό φέρνουμε ρυθμίσεις για τις Κυριακές και τις υπερωρίες- και από την άλλη, στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, που σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «νομοσχέδιο οδοστρωτήρα», την ίδια ώρα «διαρρέει ότι δεν προτίθεται να κάνει πρόταση μομφής» για να προβλέψει ότι, στο τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση θα φύγει από την ψηφοφορία, διότι θα αναγκαστεί να ψηφίσει τα 5/6 των διατάξεων του νομοσχεδίου. Ευχαρίστησε δε στο σημείο αυτό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διότι κατέφυγαν σε αυτή την «ακραία, αβάσιμη και παθιασμένη αντιπολίτευση» και για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν. «Εμείς προχωρούμε μπροστά, με ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο, δίνει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές, ευκαιρίες στον εργαζόμενο, δίνει παραπάνω δύναμη τελικά, στον εργαζόμενο. Ξέραμε ότι απέναντί μας είναι η συμμαχία του χθες. Δικό σας όραμα είναι η Ευρώπη. Δικό μας όραμα είναι σύγχρονες επιχειρήσεις, ισχυροί εργαζόμενοι, παραγωγική Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Η κριτική σας θα σας εκθέσει. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε πολιτικά. Ο χρόνος έτσι και αλλιώς είναι σύμμαχός μας, αλλά θα δικαιωθούμε γιατί οι ρυθμίσεις μας είναι ρυθμίσεις Ευρώπης, από τη μια πλευρά και είναι ρυθμίσεις κοινής λογικής, από την άλλη. Και όταν κανείς βαδίζει σε αυτόν τον δρόμο πάντα βγαίνει δικαιωμένος».

Ως προς τα σημεία αιχμής του νομοσχεδίου που δέχονται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης.

«Θα πάτε να καταψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010; Τώρα εμείς δεχόμαστε το αίτημα της ΓΣΕΕ, την κάνουμε νόμο σε πλήρη έκταση και εφαρμογή, και ακούμε κριτική. Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Μην αναζητείτε λοιπόν γιατί είστε τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σας ζάλη, η εμπάθεια σας και η άρνηση των πάντων, σας οδηγούν σε αυτό το σημείο και αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε χειρότερα», είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

   Το οκτάωρο

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ωράριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από το 8ωρο. «Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας αφίσες ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. Διαβάστε το άρθρο του νομοσχεδίου διότι κατοχυρώνει το 8ωρο», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Το 8ωρο είναι ένας θεσμός κατοχυρωμένος, και εδώ και αλλού. Υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Όποιος και να έρθει να κυβερνήσει, αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει, στον βαθμό που η χώρα είναι μέλος της ΕΕ». Ο υπουργός επισήμανε ότι στην «περίμετρο» του 8ωρου υπάρχουν δύο θεσμοί. Οι υπερωρίες και η διευθέτηση. «Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Που το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο διαδίκτυο», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι εκείνο που προβλέπεται στις υπερωρίες είναι πως «εκεί που έχουμε σήμερα 96 ώρες στη Βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, ετησίως, πάμε στις 150 ώρες». «Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους εργαζομένους, επιχειρήσεις που σε κάποια περίοδο του χρόνου μπορεί να έχουν αυξημένες υπερωρίες, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν πεπειραμένους εργαζόμενους, να τους πληρώσουν 40% παραπάνω για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριο τους, θα κουραστούν, θα πάρουν παραπάνω λεφτά, 40% για κάθε ώρα υπερωριακή. Πάντα με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν οι υπερωρίες. Απλώς εμείς αυξάνουμε, πηγαίνοντας στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι σήμερα αν κάποιος εργαζόμενος κάνει παραπάνω υπερωρίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος έπρεπε να πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

   Η διευθέτηση

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι δεν ισχύει πρώτη φορά στην Ελλάδα, «ισχύει εδώ και 30 χρόνια» και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μιλούν σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι», αν και εισήχθη η διευθέτηση το 1990, τροποποιήθηκε το 2005, το 2010,το 2011, και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην τελευταία κλαδική σύμβαση ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία είχε διατάξεις για τη διευθέτηση, και που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υποχρεωτική.

Αναφερόμενος στις ατομικές συμβάσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τις αναζητήσει στην Οδηγία 2019/1158 του ΕΚ και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όταν δηλαδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια υπουργός συμφώνησε με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και αναφέρει υπό τον τίτλο «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά, έως μια ορισμένη ηλικία και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.

«Σας ενοχλεί που εμείς στο πνεύμα αυτό, δηλαδή τη συμφιλίωση προσωπικής ζωής, επεκτείνουμε τη ρύθμιση αυτή και στους ανθρώπους που είναι παντρεμένοι χωρίς παιδιά, και στους ανύπαντρους, τους φοιτητές. Δηλαδή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όλη η συζήτηση γίνεται για τους φοιτητές και τους ανύπαντρους;», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι ένας φοιτητής θα μπορέσει με αυτή τη διάταξη να οργανώσει το χρόνο του για το διάβασμά του για τις εξετάσεις του ή να πάει μια εβδομάδα παραπάνω διακοπές. «Πόσο φιλεργατικό είναι να λέμε σε μια μητέρα που θέλει να δουλέψει, σε μια επιχείρηση που δεν υπάρχει σωματείο, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, λίγες παραπάνω ώρες, προκειμένου να κάθεται την Παρασκευή και να πληρώνεται, για να βλέπει τα παιδιά της, ότι δεν μπορεί να το κάνει, γιατί το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, το είπε το ΚΚΕ. Να τον χαίρεστε αυτό τον φιλεργατισμό σας», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας που κατήγγειλε ότι «στο όνομα των δογμάτων τους και της τυφλής αντιπολίτευσης, στρέφονται τελικά εναντίον των απλών εργαζομένων».

   Οι Κυριακές

Το ίδιο απλή λογική διατρέχει, όπως τόνισε ο υπουργός, και τη ρύθμιση για τις Κυριακές, διότι υπάρχουν σήμερα δραστηριότητες που είναι ανοιχτές τις Κυριακές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πήγε 32 τις Κυριακέ, ώστε καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Αθήνα σε τουριστικές περιοχές. Στο νομοσχέδιο μιλάμε για ανοιχτές επιχειρήσεις με νοσηλευτικό υλικό, οι φαρμακοβιομηχανίες, τα logistics. Γιατί να μην είναι; Όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, είναι ανοιχτές; Οι εργοδότες αν τις θέλουν ανοιχτές, θα πρέπει να πληρώσουν 75% παραπάνω τους εργαζομένους τους ή αλλιώς να προσλάβουν καινούργιους, προκειμένου η χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

   Το συνδικαλιστικό κίνημα

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι οι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών, διότι το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα διαφάνειας και προνομίων. «Καταργείται η χρηματοδότηση των συνδικάτων από τους εργοδότες τους, είτε είναι ΔΕΚΟ είτε είναι ιδιώτες, και καταργείται και η χρηματοδότηση από κόμματα. Για ποιον λόγο πρέπει να την επιτρέπουμε τη χρηματοδότηση από εργοδότες; Πιστεύετε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό; Είμαι περίεργος να ακούσω. Φέρνουμε ηλεκτρονικά μητρώα και τον θεσμό των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών; Ποιο είναι το πρόβλημα σας; Δεν θέλουμε να υπάρχει μια τάξη; Να μην ξέρουμε ποιος είναι ποιος; Ποιος είναι σωματείο σφραγίδα; Θέλουμε να διαιωνίσουμε τους ξυλοδαρμούς, όπως έγινε στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ; Είναι προοδευτική πολιτική αυτή η αντίληψη;», είπε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε αν οι συνδικαλιστές πρέπει να έχουν προστασία μεγαλύτερη από αυτή που έχουν οι έγκυες.

Κυρίως όμως αναρωτήθηκε αν η απεργία πρέπει να γίνεται κατά του κοινωνικού συνόλου ή κατά της όποιας κυβέρνησης και της εργοδοσίας. «Όταν εμποδίζεις έναν ανάπηρο, έναν ηλικιωμένο να ανέβει στο μετρό, ακόμη και όταν απεργεί ένα από τα εννέα σωματεία του μετρό, δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας αυτό», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κοινωνική αναλγησία» γι΄αυτό και το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και αυτό είναι ρύθμιση κοινής λογικής, όπως και η διάταξη για την αστική ευθύνη.