Σε απόλυτη επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”, ο οποίος σαρώνει τις τελευταίες ώρες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, πριν από λίγο, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά “το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο”.

Μέχρι τώρα υπάρχουν μεν ζημιές αλλά δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές, είπε. Συνεχίζεται, ενημέρωσε χαρακτηριστικά,  η «μάχη» στα νησιά του Ιονίου, τα οποία επλήγησαν σοβαρά από τον κυκλώνα, σημειώνοντας πως «γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων», ανάμεσα σε αυτά και το γεγονός ότι έχουν «κοπεί» δρόμοι.

Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τις επόμενες ώρες τα ακραία φαινόμενα θα πλήξουν περιοχές στα νότια και δυτικά της Πελοποννήσου. Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια, πρόσθεσε.

Επίσης ενημέρωσε ότι ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας αποσπάστηκε από τον κυκλώνα, κινείται βορειοανατολικά όπου αναμένεται να ενωθεί με ένα μελτέμι και να δημιουργηθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Το νέο αυτό μέτωπο θα «χτυπήσει» στην κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι και το απόγευμα.

Τόνισε πως θα επηρεαστεί η Μαγνησία, η Αρκαδία, πιθανώς η Φωκίδα, ενώ από το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την Αττική και την Εύβοια. Προειδοποίησε πως αυτές οι περιοχές θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού.

Οι προβλέψεις, συνόψισε, είναι 9ώρου και σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι συσκέψεις για τον συντονισμό δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων.

Στροφή κάνει ο “Ιανός”

Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Λέκκας: Να είμαστε επιφυλακτικοί

Μιλώντας για την πορεία του κυκλώνα στο  MEGA, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως το μεγάλο ερώτημα “είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη”.

«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.

Παράλληλα σημείωσε πως «όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».   

«Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα. Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων» συμπλήρωσε.