Λάβρος κατά των πεπραγμένων της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα ήταν ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας προς τα μέλη των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Ασφάλισης, του σουηδικού κοινοβουλίου, που είναι αρμόδιες για τα ζητήματα μετανάστευσης.

Κατά την ομιλία του, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, υποστήριξε σθεναρά ότι η γειτονική χώρα προβαίνει σε εργαλειοποίηση των μεταναστών        και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.

Επί πρόσθετα εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα είπε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα των ευρωπαϊκών συνόρων. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων και αποτελεί βασική πύλη εισόδου για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από την Ασία και την Αφρική. Ετησίως, χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα, όχι μόνον με την ανοχή της γειτονικής Τουρκίας, αλλά με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως. Η πολιτική της Άγκυρας στοχεύει στην πίεση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεωρητικής πολιτικής, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ταυτόχρονα τους χρησιμοποιεί ως μοχλό εκβιασμού προς την ΕΕ για να πετύχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη».

«Να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις κατά τρίτων χωρών που εργαλοιοποιούν τους μετανάστες»

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Στοκχόλμη, με τον γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος εν όψει της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ επισήμανε στους Σουηδούς βουλευτές την ανάγκη της αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα είπε «δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν μόνες τους όλο το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος οι χώρες της πρώτης γραμμής, οι χώρες των νότιων ευρωπαϊκών συνόρων. Θα πρέπει να υπάρξει επιμερισμός με αναλογική επανεγκατάσταση, μαζί βεβαίως με την ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης και τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Δυστυχώς, η Τουρκία από το 2020 δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ και δεν δέχεται επιστροφές.

Οφείλουμε ως ΕΕ να σκύψουμε στο πρόβλημα στην πηγή του, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Να επιδράσουμε επί τόπου, με συγκεκριμένες πολιτικές που να δώσουν κίνητρα ανάπτυξης, να συγκρατήσουν τον κόσμο στις εστίες του.

Αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις κατά τρίτων χωρών ως απάντηση στις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Όλες αυτές οι παράμετροι, της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτυπωθούν και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ».

«Στηρίζουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Οι Έλληνες βουλευτές είχαν, επίσης, συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Σουηδίας – Ελλάδας του σουηδικού κοινοβουλίου, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Lars Mejern Larsson και άλλα μέλη της Ομάδας.

Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων (πέρα από το μεταναστευτικό) για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στις διαχρονικές φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Σουηδίας και τη στήριξη της Αθήνας στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας, όπως και της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε «κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία σας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αναβίωση ιστορικών αναθεωρητισμών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αντίστοιχο αναθεωρητισμό από την Τουρκία που μας απειλεί με casus belli αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών, αξιώνοντας την αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ έχει απέναντί τους την στρατιά του Αιγαίου».