του Στέφανου Χριστιανού

«Απιαστο όνειρο» για χιλιάδες φορολογούμενους οφειλέτες γίνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων πριν ακόμη εφαρμοστεί!

Αυτό συμβαίνει, διότι όπως είχε προβλέψει «TO MANIFESTO» στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς συσσωρεύτηκαν οφειλές πάνω από 2,5 δις ευρώ (για την ακρίβεια έφτασαν τα 2,6 δις ευρώ) συνεπώς οι οφειλέτες του πρώτου τριμήνου δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση την οποία και χάνουν.

Στην πράξη, οι οφειλέτες μπορούν θεωρητικά να εντάξουν τις παλιές τους φορολογικές οφειλές στη νέα έκτακτη ρύθμιση αλλά κινδυνεύουν άμεσα στο επόμενο εξάμηνο και μέχρι το τέλος του 2019 να τη χάσουν αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις νέες φορολογικές τους οφειλές που δημιουργούνται μέσα στο 2019.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε μερικούς μήνες θα δημιουργηθεί μια νέα, ακόμη πιο δύσκολη «φουρνιά» απλήρωτων οφειλών που θα φέρει την αγορά σε ακόμη πιό δεινή θέση και τους επιχειρηματίες σε απόγνωση, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα βρεθούν ενώπιον μίας νέας «στάσης πληρωμών» με απροσδιόριστες συνέπειες.

Οι νέες οφειλές προέρχονται φυσικά από την υπερφορολόγηση που παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη παρά τις τελευταίες προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις αλλά και στη γενικότερη χειμωνιάτικη δυσπραγία της αγοράς αφού στο πρώτο τρίμηνο δεν είχε ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο τουρισμός είναι και ο μόνος τομέας της οικονομίας που «στέκεται στα πόδια του» αλλά και εκεί, σε αναπτυσσόμενους υποτομείς όπως το AirBnB που «κυλάει» σε 12μηνη βάση παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή με αδήλωτα εισοδήματα και ακριβώς γι’αυτό δεν υπάρχουν οφειλές!

Το μεγαλύτερο μέρος των 2,6 δις που είναι οι νέες οφειλές Ιανουαρίου-Μαρτίου προέρχονται από απλήρωτο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και φορολογικά πρόστιμα τα οποία οι υπόχρεοι «βάζουν στο συρτάρι» λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση «άστα και θα δούμε, έχει ο Θεός!».

Τα πρόστιμα τα «φορτώθηκαν» μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, πράγμα που σημαίνει ότι την πληρώνει πάλι η «καρδιά της αγοράς» δηλαδή ο «πυρήνας της μεσαίας τάξης». Αποδεικνύεται έτσι στην εφαρμογή της πως η υπερφορολόγηση έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και αυτός ο δρόμος δεν φαίνεται να έχει «ορατό γυρισμό» εκτός αν αλλάξει ριζικά η πολιτική κατάσταση.

Κάθε μήνα οι απλήρωτες οφειλές κατά μέσο όρο φτάνουν τα 850-900 εκατομμύρια ευρώ και είναι πλέον αμφίβολο εάν θα μπορεί να εισπραχθεί έστω και ένα μέρος από αυτά.

Όπως όλοι γνωρίζουν, στη ρύθμιση των 120 δόσεων οι φορολογούμενοι μπορούν να μπούν και να ρυθμίσουν οφειλές που χαρακτηρίστηκαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ακόμη πιο «ζημιωμένες» από τη ρύθμιση είναι οι επιχειρήσεις αφού γι αυτές προβλέπονται τώρα 24 έως 36 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής και όχι μέχρι 120 που είναι για τα φυσικά πρόσωπα.

Για το ζήτημα αυτό όμως, όπως πληροφορείται έγκυρα «ΤΟ MANIFESTO» θα υπάρξει σύντομα, μόλις αρχίσουν να τρέχουν οι 120 δόσεις μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη ώστε και οι επιχειρήσεις να ενταχθούν σε πιο ευνοϊκό καθεστώς.

Σε ότι αφορά στις τρέχουσες φορολογικές οφειλές αυτές δηλαδή που συνεχίζουν να δημιουργούνται και χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες μετά τις 31 Δεκεμβρίου, υπάρχει μόνο η δυνατότητα της ρύθμισής τους με την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων.

Διαβλέποντας το αδιέξοδο στα έσοδα του Δημοσίου, η ΑΑΔΕ γυρίζει στο παρελθόν μήπως εισπράξει από εκεί ότι μπορεί να εισπραχθεί: αλλάζει συνεπώς το νόμο το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να γίνονται γρηγορότερα και ευκολότερα διαγραφές οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης προς τη φορολογική διοίκηση.

Καταρρέει με πάταγο με τον τρόπο αυτό ο μύθος που καλλιεργούσε η κυβέρνηση Τσίπρα ότι μπορούσε να εισπράξει έως και 50 δις από τα χρωστούμενα προς τις Εφορίες, αλλά τελικά αποδείχτηκε στην πράξη ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί!

Έτσι, παρά το γεγονός ότι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να χρωστούν στην εφορία περίπου 105 δις ευρώ το ποσό που τελικά μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε ο κ.Πιτσιλής της ΑΑΔΕ είναι το πολύ 15-18 δις υπό κανονικές συνθήκες!