Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6% του ΑΕΠ προσαρμόζοντας ανάλογα και το ύψος του ελλείμματος κάτω από 10% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το ΜΠΔΣ 2022-2025.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, ομολογούν ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς τον Ιούνιο, η πορεία της οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη από την αναμενόμενη. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 17% σε σύγκριση με το 2019 ενώ εξαγωγές και οι επενδύσεις αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς από την αρχή του χρόνου

Η πορεία του τουρισμού, η οποία ήταν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες κατά την εκκίνηση της δραστηριότητας τον Μάιο, τώρα φαίνεται ότι ξεπερνά σε απόδοση ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, Για φέτος αναμένεται να καταγράψει τζίρο κοντά στα 12 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ένα ποσό πάνω το από 60% τους τζίρου του 2019. Τούτο ενώ μέχρι πρότινος η επίσημη πρόβλεψη ήθελε ένα τζίρο του τουρισμού για φέτος περίπου 8 0- 8,5 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου το 45% του τζίρου του 2019. Όλα αυτά, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η μετάλλαξη Δ και τα ολιγοήμερα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Κρήτη.

Ωστόσο, το πρωτογενές έλλειμμα προσδιορίζεται και από τις δαπάνες. Η παράταση της πανδημίας στην αρχή του χρόνου αύξησε τις ανάγκες για μέτρα στήριξης κοντά στα 16 δισ. ευρώ (15,8 δισ. για την ακρίβεια) ενώ οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επιβάλουν και την αύξηση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου 0,3% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το μόνο έκτακτο έξοδο του προϋπολογισμού για το 2021 καθώς οι δαπάνες για τα μέτρα στήριξης του κορονοϊού είχαν προϋπολογιστεί και ενταχθεί και αυτά το Μεσοπρόθεσμο 2022-2025.

Η αναθεώρηση της ανάπτυξης

Με δεδομένα όλα αυτά μια συντηρητική προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% του ΑΕΠ στο 4,2-4,3% του ΑΕΠ δηλαδή 0,6% ή 0,7% του ΑΕΠ υψηλότερα από την προηγούμενη (πρόβλεψη όπου συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των οργανισμών που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία) θα αλλάξει συνολικά τις προβλέψεις και για το έλλειμμα και για το χρέος.

Η αύξηση του ΑΕΠ θα αυξήσει ισόποσα τα έσοδα κατά 0,7% του ΑΕΠ κατά 1,3 δισ. ευρώ (με δεδομένο ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κλείνει και το κενό ΦΠΑ). Επίσης περίπου τα μισά από τα 4 δισ. της προκαταβολής από ταμείο ανάκαμψης θα αθροιστούν στα δημόσια έσοδα πριν γίνουν δαπάνες σε έργα και μεταρρυθμίσεις από το 2022.

Με την αύξηση των εσόδων, αν δεν χρειαστεί να γίνουν νέες έκτακτες δαπάνες (π.χ. για την κάλυψη νέων μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό το φθινόπωρο) το έλλειμα αναμένεται για φέτος να είναι μονοψήφιο αντί διψήφιο όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο 2022-2025.

Σαφές ότι με ένα χαμηλότερο έλλειμμα για φέτος, θα έχουμε ως χώρα μικρότερη διαδρομή μέχρι να ισοσκελίσουμε ξανά το προϋπολογισμό Ανάλογα με το ποσό χαμηλότερα θα διαμορφωθεί τελικά από το 9,9% του ΑΕΠ ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και για το 2022 οπότε αναμένουμε ανάπτυξη 6,2% και η δυναμική της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη.

Πηγή: Capital.gr