Χαιρετισμός Στεφανή στην Ημερίδα της Blue Shield Greece

by news

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας (Blue Shield), με τίτλο «Δύο αιώνες προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Από την Επανάσταση του 1821 στη σύγχρονη Ελλάδα».

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και των 25 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Μπλε Ασπίδας, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

To Blue Shield International είναι ένα διεθνές δίκτυο φορέων με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών. Σε συνεργασία με τοπικές αρχές, προγραμματίζει στρατηγικές παρεμβάσεις για την πρόληψη ή αντιμετώπιση επιθέσεων και φθορών στα πολιτιστικά αγαθά, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αποτελεί δεδομένο ότι τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς συνθέτουν την ταυτότητα ενός λαού, χαρακτηρίζουν πολύπλευρα έναν πολιτισμό και μαρτυρούν το μεγαλείο της ανθρώπινης έκφρασης, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσω της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και των τεχνών που συμπληρώνουν το μνημειακό χαρακτήρα ενός έργου.

Τα πολιτισμικά μνημεία μας δεν έμειναν αλώβητα στο πέρασμα των χρόνων και βρέθηκαν αντιμέτωπα: με τη φθορά από τα καιρικά φαινόμενα, την αδιαφορία των εκάστοτε κρατικών οντοτήτων, τη σύληση από επιτήδειους, τη βεβήλωση, αλλά και την πλήρη καταστροφή κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. Όμως, δεν έλειψαν στην ιστορία και όλοι εκείνοι, Έλληνες και φιλέλληνες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, οι οποίοι όρθωσαν το πνευματικό τους ανάστημα και με την παρέμβασή τους διέσωσαν σημαντικό μέρος των μνημείων, τα οποία στέκουν ενώπιών μας ως μάρτυρες του πανευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ως έθνος έχουμε βιώσει δυστυχώς ολόκληρο το εύρος της καταστροφής μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα διαχρονικά, με ιδιαίτερη ευαισθησία, αναλαμβάνοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο διαρκές ενδιαφέρον του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την κατεύθυνση, αφενός της αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων μας, και αφετέρου στον τομέα της εκπαίδευσης και διαμόρφωσης μιας ευρύτερης κουλτούρας σεβασμού της κληρονομιάς μας, ως ένδειξη αφοσίωσης και αγάπης προς την Πατρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώσαμε πρόσφατα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την πλήρη ανακαίνιση και προβολή της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, ενός Αξιωματικού που η υπέρτατη θυσία του αποτέλεσε ορόσημο γενναιότητας και έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.

Αποκαθιστούμε με δικούς μας πόρους, ιερούς ναούς του 18ου και 19ου αιώνα σε όλη την επικράτεια. Πέραν της θρησκευτικής σημασίας, αναδεικνύονται τόσο η ξεχωριστή τεχνοτροπία, όσο και τα περίτεχνα λατρευτικά κειμήλια που διαθέτουν. Έχουμε υιοθετήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης των πάσης φύσεως στοιχείων θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβάλλουμε την άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα, με σκοπό να παραδώσουμε στο κοινό έναν ολοκληρωμένο φορέα συλλογικής μνήμης.

Παράλληλα, και στον τομέα της εκπαίδευσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις καινοτομούν με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Πολυεθνικό Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ειρήνης, με αντικείμενο την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιβάλλον συγκρούσεων. Ο διεθνής χαρακτήρας των σχολείων αυτών έδωσε τη μοναδική ευκαιρία σε στελέχη συμμάχων και φιλικά προσκείμενων χωρών, να γνωρίσουν από κοντά την προσέγγισή μας και να συνδράμουν στη διάδοση των αρχών που πρεσβεύουμε, ενισχύοντας παράλληλα, το προφίλ ήπιας ισχύος που διαθέτουμε διεθνώς.

Οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας με αντικείμενο την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιβάλλον συγκρούσεων.

Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι η διοργάνωση  αυτή, που συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και των θεσμικών φορέων για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και εύχομαι η εκτίμηση του διαπρεπή Αμερικανού καθηγητή του Harvard, Samuel Huntington, ότι οι συγκρούσεις στο μέλλον θα γίνονται για πολιτισμικούς λόγους, να μην επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία με την οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμπράττει απόλυτα.

Σας μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας και ασφάλειας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βεβαιώνοντάς σας πως παρέχουμε το ισχυρό πλαίσιο για την πρόοδο και την ευημερία της Πατρίδας μας».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα