Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και οι προεκτάσεις αυτών στην επιχειρούμενη παρέμβαση της Τουρκίας είναι το ένα σκέλος της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη. Κατά τις συζητήσεις τέθηκαν και ζητήματα επιχειρείν με τον πρωθυπουργό να ανοίγει την πόρτα για τις ελληνικές εταιρείες σε μια χώρα που μετά από έναν εμφύλιο περνά σε φάση ανοικοδόμησης.

Στη χώρα δραστηριοποιούνται ήδη ελληνικές εταιρείες όπως η Μυτιληναίος ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ντμπέιμπα συζητήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις και επενδύσεις σε διάφορα πεδία, κυρίως στην ενέργεια. Για επέκταση της συνεργασίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μίλησε ο Πρωθυπουργός και για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων ο Ντμπέιμπα, ενώ ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία τουλάχιστον για την Ελλάδα (όπως και για την Ιταλία) έχει η διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ταυτόχρονα ρόλο στην επόμενη μέρα (της ανοικοδόμησης) στη Λιβύη διεκδικούν οι μεγάλοι παίκτες της Ευρώπης, με το ραντάρ τους προφανώς στα γεωστρατηγικά και επιχειρηματικά συμφέροντά τους. Μετά τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας και τη μετάβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρέθηκαν στη Λιβύη προχθές ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.