Έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται νέες προτάσεις που πολύ σύντομα θα παρουσιάσει προς τις Βρυξέλλες, σχετικά με τη διευθέτηση των ιρλανδικών συνόρων. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο  BBC ότι: «Θα κάνουμε μία πολύ καλή πρόταση, θα την κάνουμε επισήμως πολύ σύντομα», την ώρα που έχουν διαρρεύσει στον βρετανικό Τύπο διάφορα σενάρια που για τη διατήρηση ανοικτών των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit .

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκαθίδρυση τελωνειακών ελέγχων, αλλά σε απόσταση 5 έως 10 χιλιομέτρων εκατέρωθεν των ανοικτών ιρλανδικών συνόρων, τα οποία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούν το χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι απέρριψε αυτά τα σχέδια, καλώντας το Λονδίνο να διατυπώσει μία «σοβαρή προσφορά».

«Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μία σοβαρή πρόταση από την βρετανική κυβέρνηση ώστε μία συμφωνία για το #Brexit να μπορεί να συνομολογηθεί τον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο», έγραψε στο Twitter ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Η επικεφαλής του Σιν Φέbιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ επέκρινε επίσης τις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμά τους ισοδυναμεί με την επαναφορά «των σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας» και ότι σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο δήλωσε στο BBC ότι τα σχέδια που δημοσιεύονται στον Τύπο «δεν είναι τελείως ακριβή» και διέψευσε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν «κέντρα εκτελωνισμού».

Επιβεβαίωσε ότι η πρότασή του προβλέπει «μία ενιαία ζώνη για την γεωργία, τις αγροδιατροφικές και φυτοϋγειονομικές βιομηχανίες, γεγονός που συνιστά σοβαρή υποχώρηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης».

Για τις αγροτικές συναλλαγές, «οι αποφάσεις για τους υγειονομικούς και τους φυτοϋγειονομικούς κανόνες θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι βούλησή του είναι η υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από δύο αναβολές, και παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο που επιβάλλει στον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει απορρίψει τρεις φορές την συμφωνία του Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.