Για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για το προσφυγικό- μεταναστευτικό μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Αυξημένα μέτρα στα ΜΜΜ για τον κορωνοϊό»

Σχετικά με την πρόληψη κατά του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Έχουν ληφθεί ήδη αυξημένα μέτρα. Ήδη γίνονται εντατικές προσπάθειες στο τέλος κάθε βάρδιας να γίνονται απολυμάνσεις. Παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση περιορισμού σε λεωφορεία, μετρό, κλπ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε: «Σε αυτή τη φάση όχι», πρόσθεσε όμως απευθυνόμενος στο επιβατικό κοινό πως: «Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Εάν κάποιος νιώθει ότι έχει συμπτώματα μιας ίωσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιήσει ούτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως δε θα πήγαινε και σε ένα χώρο με συνωστισμό».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι γίνεται ενημέρωση καθημερινά στο επιβατικό κοινό, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε από πάνω και παρακολουθούμε τα ζητήματα» και τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ψύχραιμοι».

Σημείωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί ακόμη και το ενδεχόμενο για παράδειγμα να υπάρξει εργαζόμενος, που να έχει προσβληθεί από τον ιό, χωρίς να κλείσει το αμαξοστάσιο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες.

Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, το αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερα λεωφορεία ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερα δρομολόγια με μικρότερο συνωστισμό, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Η αντιπολίτευση θα ήταν καλό να μας είχε αφήσει όχι 850 λεωφορεία, που βρήκαμε, αλλά 1.600 που είχαμε αφήσει το 2014, για να κάνουμε περισσότερες διαδρομές». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το Υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων.

Τα «όχι» της Ελλάδας στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

«Είδαμε το τελευταίο καιρό μία απόπειρα της Τουρκίας να οδηγήσει χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η χώρα είπαν δύο «όχι». Το πρώτο «όχι» δόθηκε από τα Σώματα Ασφαλείας, την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, που επέδειξαν μία απίστευτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το δεύτερο «όχι» το εισέπραξε η Τουρκία από τους στρατηγικούς μας συμμάχους».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε, εξάλλου, την επίσκεψη των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό πριν από μερικές ημέρες στον Έβρο. Υπενθύμισε επίσης, ότι το Σάββατο επισκέφθηκε και ο ίδιος τον Έβρο, μαζί με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζέφρι Πάιατ και τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα ζητήματα των Βαλκανίων, κ. Μάθιου Πάλμερ. Σημείωσε τέλος ότι σήμερα συναντάται ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και υπογράμμισε ότι ο συμβολισμός και η ουσία αυτής της επίσκεψης είναι ότι γίνεται ακριβώς πριν συναντηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο εκβιασμός Ερντογάν τελειώνει εδώ»

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεν βοήθεια οικονομική καθώς φιλοξενεί τέσσερα με πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά πρώτα θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση και πως η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στη γείτονα υπό προϋποθέσεις, επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, τονίζοντας: «Εμείς πρέπει να πάμε βήμα-βήμα, με συγκεκριμένο σχέδιο, και αυτό κάνουμε».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης: «Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι σύνθετο πρόβλημα και παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Ευρώπης, νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει πλέον και καταλαβαίνουμε ότι -είτε μας αρέσει είτε όχι- μέρος της λύσης, που πρέπει να δοθεί, είναι ο Τούρκος Πρόεδρος, με όλους τους εκβιασμούς». Ξεκαθάρισε όμως απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν: «Ο εκβιασμός τελειώνει εδώ. Διότι βλέπετε για πρώτη φορά η Ευρώπη να είναι μία γροθιά».

Έκανε λόγο δε για ένα πόλεμο «fake news» από την πλευρά της Τουρκίας. Επισήμανε ότι και Αμερικανοί συνομιλητές του στην Αλεξανδρούπολη, εκτίμησαν ότι το πιο σημαντικό είναι να κερδίσει η χώρα μας στη μάχη των εντυπώσεων στην κοινή γνώμη. Εκτίμησε όμως ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία, που παραδοσιακά δεν έχουν δείξει κανένα σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, δεν πείθουν κανέναν, μάλλον προκαλούν γέλια.

«Θέλετε τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό;»

«Σε ένα εθνικό θέμα προέχει η εθνική συνεννόηση. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πάντοτε η παράταξη της εθνικής συνεννόησης. Είναι πάρα πολύ εύκολο για την Κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ εύκολο για μένα εδώ, να κάνω μία πολύ σκληρή κριτική σε αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι συντεταγμένη πίσω από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Εγώ δεν θα πατήσω τη μπανανόφλουδα να έρθω και να επιτεθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα απαντήσω με ένα δίλημμα: Θέλετε τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Οι Σέρρες να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση»

Ερωτηθείς για τη δημιουργία στις Σέρρες της κλειστής ελεγχόμενης δομής για μετανάστες, που δεν δικαιούνται στο εξής και για ένα μήνα, να υποβάλουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης τους, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται με απόλυτη συνεννόηση και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών. Ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συντάχθηκαν με την κυβέρνηση και ζήτησε οι Σέρρες να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.