Την Τρίτη (24/8) αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Βασικοί στόχοι είναι να μην ανασταλεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή από το φθινόπωρο αλλά και να δοθεί κίνητρο για τους εμβολιασμούς.

Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις, σχεδιάζουν τη χειμερινή σεζόν αποκλείοντας από τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

 


Άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και κατά την χειμερινή περίοδο.

Ειδικά θερμαντικά σώματα τοποθετούν οι καταστηματάρχες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και ο εξωτερικός χώρος τον χειμώνα για όσους πελάτες δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και περισσότερες επιλογές και στους υπόλοιπους με τεστ» δήλωσε -στον ΣΚΑΪ- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι επιδεικνύοντας κατά την είσοδό τους το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ήδη αρκετοί/ές έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους λόγω των επικείμενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού.

Δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους με δυο αρνητικά self test την εβδομάδα ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι άνω των 12 ετών.

«Απαγορευτικό» στους εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους

Το κυβερνητικό επιτελείο, μετά και την πρόσφατη πρωθυπουργική δήλωση ότι «δε θα πάμε σε νέο lockdown», δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Οι ανακοινώσεις για τη διαχείριση του πανδημικού ιού από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη. Και η εφαρμογή των μέτρων εκτιμάται ότι θα είναι στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των σχολείων.

Η καθημερινότητα για όσους επιλέξουν να μην κλείσουν το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας θα είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολη. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας. Ενώ, αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα. Επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί περισσότερο επιλογή παρά ανάγκη. Συγκριτικά, με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορωνοϊό- ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα- συνεπάγεται (για προστασία της δημόσιας υγείας) πως η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Εν αναμονή της αυστηροποίησης των μέτρων, οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερους δείκτες. Ήδη οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 317, αρκετοί από αυτούς νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό.

Η επιθετικότητά της άρχισε να έχει αντίκτυπο και στο σύστημα υγείας. Με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 317. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 21 περισσότεροι από την Παρασκευή, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

Μέσα σε ένα μήνα, από τις 21 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας στους 317 από τους 125.

Σταθερά πάνω από 3.000 είναι και τα κρούσματα κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο σε 99.171 τεστ καταγράφηκαν 3.191 νέες μολύνσεις, ενώ 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μια πρόσφατη μελέτη για τη παραλλαγή Δέλτα αποκαλύπτει μια νέα ανησυχητική πτυχή της, καθώς άτομα που έχουν μολυνθεί απ’ αυτήν, καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα. Ενώ μπορούν να μεταδίδουν τον ιό.

Αύξηση πάντως παρατηρείται και στον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η ασφαλής επιστροφή από τις διακοπές.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Στα οποία, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μέσα σε ένα μήνα, στις ιδιωτικές δομές, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων από το 62% ξεπέρασε το 85%, ενώ στις δημόσιες δομές από το 45% εκτινάχθηκε στο 90%.

Σε ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε 18 δομές σε Αττική και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 1.034 εργαζομένων οι 940 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό. Οι 34 είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης που εξετάζεται, 50 ήταν σε νόμιμη άδεια και 10 εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε όλη τη χώρα αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Πηγή: ΕΡΤnews