Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Χαλκηδόνα βρέθηκε το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων αποφυγής συνωστισμού λόγω κορωνοϊού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιθεώρησε τον χώρο του σούπερ μάρκετ και φτάνοντας στα ράφια όπου βρίσκονται τα αντισηπτικά των οποίων η ζήτηση έχει εκτοξευτεί και διαβεβαίωσε ότι έως την Πέμπτη θα υπάρξει πλήρης ομαλότητα.

«Περίπου από την Πέμπτη περιμένουμε την νέα τροφοδοσία». «Τρέχουμε για να παραχθούν νέες ποσότητες αντισηπτικών», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επανέλαβε την ανάγκη να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

Ο διευθυντής του καταστήματος, έδειξε στον υπουργό την κάρτα με την οποία θα γίνεται η είσοδος στο κατάστημα.

Ο αριθμός των πελατών καθορίστηκε με βάση την διαίρεση των τετραγωνικών του καταστήματος με τον αριθμό δέκα. Η κάρτα είναι αριθμημένη, θα δίνεται σε κάθε πελάτη που μπαίνει ο οποίος θα την επιστρέφει κατά την έξοδό του. Οι πελάτες μεταξύ τους θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων ενώ από τα μεγάφωνα κάθε μισή ώρα θα γίνονται ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργούν από σήμερα με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Όπως ανέφερε κ. Γεωργιάδης, στις 11:00 υπάρχει εκ νέου σύσκεψη με προμηθευτές για το θέμα των αντισηπτικών, των μασκών και του υγειονομικού υλικού. Σημείωσε ότι από την Πέμπτη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα αντισηπτικά, ενώ για τις μάσκες θα πάρει λίγο περισσότερο. Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσω της δήλωσης αποθεμάτων και των στοιχείων τιμολόγησης (transfer pricing) για ενδεχόμενες προσπάθειες για υπερτιμολογήσεις και αισχροκέρδεια, ενώ είπε ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθούν εξοντωτικά πρόστιμα για περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από προμηθευτές κι εμπόρους.

Πάντως για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας έκανε έκκληση για λελογισμένες αγορές, για αξιοποίηση και των μικρών σημείων λιανικής για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και για τήρηση των κανόνων προσέλευσης στις αγορές, είτε είναι οργανωμένα σημεία λιανικής, είτε καταστήματα της γειτονιάς.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ είναι στο τραπέζι, ενώ ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι στα φρέσκα προϊόντα υπάρχει αφθονία. «Τα ψάρια είναι στα αζήτητα. Είναι μια θρεπτική και καλή τροφή που πολλοί αγνοούν αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρει: «Θέλουμε να γνωρίζουν, όσοι πιθανόν σκεφτούν να αισχροκερδίσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για το έθνος, που ενωμένο παλεύει να νικήσει την πανδημία, ότι θα είμαστε αμείλικτοι με βαρύτατες ποινές και κυρώσεις. Παρακολουθούμε όλα τα αποθέματα και ας μην το διανοηθούν».

Οι κανόνες

Υπενθυμίζεται όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα σούπερ μάρκετ, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης και με δική τους ευθύνη θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

«Με το γάντι» θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτήν την εβδομάδα οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας τους από τον κορωνοϊό.

Τα γάντια θα τους τα προμηθεύουν δωρεάν μαζί με τη σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών αμέσως μόλις οι καταναλωτές θα πλησιάζουν στον πάγκο και θα ετοιμάζονται να διαλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν.

Τέλος, σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Γεωργιάδης: Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα

«Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Θα τα ελέγχουμε καθημερινά. Στα σούπερ μάρκετ θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του μαγαζιού για να γνωρίζουμε πόσοι πελάτες μπορούν να μπουν. Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα και θα αφήνει μετά την κάρτα. Πίσω από την κάρτα υπάρχουν οδηγίες που έχουμε εκδώσει. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες. Κανείς δεν θα μπαίνει μέσα χωρίς κάρτα. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η επάρκεια είναι απόλυτη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, να πέφτει ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πλαφόν στο αντισηπτικά

«Με το γάντι», οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές
Ως ένα ακόμα μέτρο προστασίας, οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτή την εβδομάδα με γάντια τα οποία θα τους τα προμηθεύουν δωρεάν μαζί με σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές μόλις οι πελάτες θα πλησιάζουν τον πάγκο.

Επίταξη φαρμάκων

Στην προσπάθεια της προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

Καταγραφή αποθεμάτων

Στο μεταξύ ξεκινάει άμεσα η καταγραφή για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.