Να “γίνει ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό” για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ήταν η έκκληση που απηύθυνε χθες Πέμπτη από το βήμα του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι και η ίδια θα καταβάλλει όλες της τις δυνάμεις για το θέμα αυτό.

“Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση στην ανθρωπότητα”, δήλωσε η καγκελάριος κατά την τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ, την ώρα που η κυβέρνησή της δέχεται σωρεία επικρίσεων για το ότι καθυστέρησε να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Εξακολουθεί να είναι δυνατό, αλλά ο καθένας μας πρέπει να παίξει το ρόλο του και, αυτό το λέω με μια δόση αυτοκριτικής, (θα πρέπει) να τον παίξει καλύτερα”, πρόσθεσε στην ομιλία της, την οποία εκφώνησε κυρίως στα γερμανικά.

“Γι’αυτόν τον λόγο κάνω ο,τιδήποτε μπορώ ώστε η Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050”, πρόσθεσε η 64χρονη καγκελάριος, η οποία αναγορεύτηκε επίσης επίτιμη διδάκτωρ του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Στην ομιλία της αυτή, η οποία διακοπτόταν συχνά από χειροκροτήματα, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο κυβερνητικός συνασπισμός της οποίας έλαβε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του στις ευρωεκλογές, εξήρε τα οφέλη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την διατλαντική σύμπραξη, την πολυμέρεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς ούτε μία φορά να θίξει το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει εμφανώς μια δύσκολη σχέση, η καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για τις επιθέσεις στο ελεύθερο εμπόριο, τα “τείχη” όλων των ειδών, τα “ψέματα που παρουσιάζονται ως αλήθειες”.

“Μπορούμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις σε δύσκολα ζητήματα αν προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων” και “αν δεν ενεργούμε παρορμητικά”, υπογράμμισε, καλώντας τους φοιτητές να “μην θεωρούν κεκτημένες” τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Η καγκελάριος, η οποία βρίσκεται στην κεφαλή του γερμανικού κράτους από το 2005, αναφέρθηκε με αινιγματικό τρόπο στο τέλος της θητείας της το 2021 οπότε θα εγκαταλείψει την εξουσία η μακροβιότερη ηγέτις σήμερα στην Ευρώπη.

“Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τέλος σε πράγματα, προκειμένου να αισθανθούμε την μαγεία που έχουν νέα ξεκινήματα”, σημείωσε.

“Ποιος ξέρει τι θα μου φέρει η ζωή μετά την σταδιοδρομία μου στην πολιτική; Είναι κάτι εντελώς ανοικτό. Ένα μόνο πράγμα είναι βέβαιο: θα είναι κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο”, κατέληξε.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)